UvA rec B/C


 
Roeterseiland
Roeterseiland
Amsterdam
AHMM Architects
Universiteit van Amsterdam
Onderwijs

Op deze foto van het hart van het Roeterseiland zijn twee nominaties voor de Amsterdamse Architectuur Prijs in een beeld gevangen. Het bakstenen gebouw links langs de gracht, het onderkomen dat voor CREA werd getransformeerd, was dat in 2013. En het hoge gebouw boven het water maakt dit jaar, met nog negen andere projecten, aanspraak op die prijs.

Historie
Op het Roeterseiland, in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, werd in 1845 een diamantslijperij gevestigd. Na verval van de Amsterdamse diamantindustrie kwam dit fabriekscluster in gebruik als onderdak voor de bètastudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2012 werd het, met behoud van de oorspronkelijke gevel, geheel gerenoveerd voor de huisvesting van CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA. Het complex is het eerste voltooide onderdeel van de grootscheepse vernieuwing van het Roeterseiland.
Studio’s, ateliers en zalen
Het nieuwe CREA-gebouw bevat een café, ateliers, workshop- en projectruimten, muziekstudio’s, een theater- en muziekzaal en kantoren. Het behoud van de kenmerkende oude gevel maakte deel uit van de opdracht verleend aan Joost Glissenaar / architecten van Mourik. Om alle onderdelen van het complex bijeen te brengen is in het interieur een atrium gerealiseerd, centraal in het complex en over de volle hoogte van de bouwdelen. Onder meer de theaterzaal, de cursuslokalen, de kantoren en het café komen samen in deze gemeenschappelijke verkeersruimte met een grote, uitnodigende trap. Doordat het atrium en de balustrades van glas zijn, ontvangt de ruimte dezelfde weelde aan daglicht als ooit de oude fabrieksruimtes.

Vier verdiepingen verwijderd
Dit jaar werd de kern zichtbaar van het stedenbouwkundig plan waarmee het Roeterseiland een nieuw campushart krijgt. De gracht die het eiland doorsnijdt wordt namelijk niet langer als barrière gezien maar juist als centrale as waaraan de entrees worden gesitueerd. De ingreep met de meeste impact die AHMM Architects er deed, was het verwijderen van de onderste vier verdiepingen van het brug-gebouw (Gebouw B/C) zodat de gracht-as ook visueel en ruimtelijk wordt geopend. Behalve vanaf de grond is dat te ervaren vanuit het restaurant dat op de verdieping direct boven het water een plek heeft gekregen.

Genomineerd
Gebouw B/C op het Roeterseiland is een van de tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015. Meer weten over dit project en de andere genomineerden? Kom langs bij Arcam, voor een presentatie over de gebouwen die meedingen naar de prijs.
(Foto: Jan de Wit, tekst: Arcam/Maaike Behm)


Gerelateerd

Artisplein

Cultuur : Groen : Leisure : Openbare ruimte

Amsterdam is een nieuw plein rijker op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan. Het Artisplein...

Klussen op de Klarenstraat

Wonen

In Slotervaart, in de Staalmanpleinbuurt is voor het eerst met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap een gehele portieketageflat volledig getransformeerd. 30...

Nominatiedagen Gouden A.A.P. 2015

12 mei 2015 - 19 mei 2015 : Archief : Evenement : Film : Lezing

Dacht je dat alleen een select groepje juryleden de gebouwen kon bezoeken die zijn genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur...