UvA Service & Informatiecentrum


 
Binnengasthuisstraat 9
Amsterdam
Theo Bosch
Universiteit van Amsterdam
M.J. de Nijs en Zonen
Tram 4, 9, 16, 24, 25 halte Muntplein + 5 min, lopen
1993
Kantoren, Onderwijs
 

Cadeautje voor de stad

Het Binnengasthuisterrein ligt midden in het oudste deel van Amsterdam aan het einde van de Oudezijds Achter- en Oudezijds Voorburgwal. In dit bolwerk van de Universiteit van Amsterdam is in de jaren negentig van de vorige eeuw radicaal ingegrepen.

Na veel discussie met buurtbewoners is een groot deel van de voormalige Kinderkliniek (ontwerp: Johan Melchior van der Mey) afgebroken waardoor het terrein zich kon ‘openen naar de stad’. Die openheid moest blijven en onderstreept worden door nog te bouwen een facilitair gebouw.

Architect Theo Bosch werd gevraagd het ontwerp te maken en bedacht een transparant ovalen paviljoen, momenteel in gebruik als het Service & Informatiecentrum. In alles is het gebouwtje de tegenhanger van de zware, hoekige oudbouw waaraan het door middel van een glazen verbindingsgang vastzit.

Door getint glas en dunne grijze kozijnen toe te passen en geheel op een witte plint te plaatsen wordt de lichtvoetigheid van het gebouw optisch benadrukt. De vele ramen zorgen voor een goede daglichttoetreding. Bovendien zorgen glazen bouwstenen in de plint voor daglicht in het souterrain en zorgt een ronde ‘lichttrommel’ van eveneens glazen bouwstenen dat het daglicht door het hele gebouw heenstroomt. ’s Avonds lijkt het paviljoen net een lantaarn en draagt zo bij aan een veilige omgeving.

Zowel buiten als binnen zijn diverse soorten hout toegepast waarmee Bosch een aangename, vriendelijke sfeer wilde scheppen. Het vaste meubilair is op maat gemaakt met de informatiebalie en het langs de binnengevel gespannen werkblad als meest opvallende elementen. Gesloten wanden zijn waar mogelijk doorgebroken of transparant gemaakt. De veelheid aan doorkijkjes die zo is ontstaan, brengt een bijzondere ruimtebeleving teweeg. (ARCAM/FG)