Van der Vlislezing | Redder van de stad


De eerste Van der Vlislezing met Marieke van Doorninck

Michael van der Vlis was wethouder Ruimtelijke Ordening en Verkeer in de periode 1978-1990. Hij is één van de grondleggers van wat we nu de compacte stad noemen. De stad waarin wonen en werken op fietsafstand van elkaar liggen. Op woensdag 16 september vindt als eerbetoon de eerste Van der Vlislezing plaats in De Balie. Deze lezing wordt gegeven door Marieke van Doonrninck, de huidige wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid. 

De betekenis van zijn ideeën en werk voor Amsterdam zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar. Begin jaren zeventig liep de stad nog leeg met meer dan tienduizend inwoners per jaar. Van der Vlis heeft mede de omslag in gang gezet naar de ongekende groei van de stad zoals we die op dit moment kennen.

michael van der Vlislezing van De Balie TV op Vimeo.

Programma

Opening met speciale gast
Petra Brouwer en Tim Verlaan over biografie Michael van der Vlis
Jeroen Slot, cijfers Amsterdam door de jaren heen
Marieke van Doorninck over de omgevingsvisie op Amsterdam
Korenwijn fase
Moderatie door ARCAM-directeur Indira van ’t Klooster

Van der Vlislezing
Twee jaar geleden is Michael op 73 jarige leeftijd overleden. Zijn gedachtegoed en werk moeten in herinnering blijven en verdienen het om nader onderzocht te worden. Daarom is besloten jaarlijks op zijn geboortedag de Van der Vlislezing te organiseren.

Naast de jaarlijkse lezing wordt er de komende jaren ook gewerkt aan een biografie over het werk van Michael van der Vlis. Meer informatie daarover kunt u vinden op www.michaelvandervlis.nl.