Van Fietslab naar fietsbrug


‘Nieuwe fietsbrug moet Haarlemmerbuurt ontlasten’, kopte Het Parool op 29 november 2018. De buurt krijgt een nieuwe fietsbrug om de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk te ontlasten. De aanpassingen zorgen voor een extra doorgaande fietsroute van het Westerpark naar het Centraal Station via de Haarlemmer Houttuinen.
Architectuurcentrum Amsterdam stond aan de wieg van deze ontwikkeling. We nemen je mee naar precies vier jaar geleden.


De Haarlemmer Houttuinen straks

Het Fietslab
In de week van 8-12 december 2014 organiseerde Architectuurcentrum Amsterdam in samenwerking met .FABRIC in opdracht van de gemeente Amsterdam Het Fietslab. Onder meer Kamiel Klaasse (NL Architects), Bas Driessen (.FABRIC) en Kees Vennooij (gemeente Amsterdam (Traffic Designer Gemeente Amsterdam) bogen zich over de problematiek rondom de fietsinfrastructuur met als case de Haarlemmerdijk en -straat.

De mogelijk oplossing
Uitgangspunt van het lab werd het onderscheiden van bestemmingsverkeer, doorgaand verkeer en toeristisch verkeer. ‘Van ontvlechten naar thematiseren van routes’. De resultaten werden aan de toenmalige wethouder Pieter Litjens gepresenteerd die op zijn beurt enthousiast reageerde. Er werden vier opties aangeboden, waaronder het slopen van de grote betonnen brug over de Korte Prinsengracht en het aanleggen van de fietsbrug. Dit blijkt nu het winnend ontwerp te zijn en vanaf 2023 verwacht de gemeente Amsterdam de werkzaamheden afgerond te hebben.

De Haarlemmer Houttuinen nu

Voorstel van het team van deelnemers aan het Fietslab in 2014, met het opheffen van het viaduct en een nieuwe fiets/ov/auto-brug.

Nieuwe fietsroute

Meer over de Haarlemmer Houttuinen
Duik de geschiedenis in van de Haarlemmer Houttuinen, de buitenkant van de levendige en succesvolle Haarlemmerbuurt met het artikel ‘Van oergezellige buurt naar ongebruikte snelweg’


Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Andere Tijden
Met een schitterende documentaire over sloop en stadsvernieuwing schetst Andere Tijden in ‘Stad op de schop’ een mooi beeld van de Haarlemmer Houttuinen vanaf de jaren zestig.

Meer over de doorgaande fietsroute
Vind alle informatie over de toekomstige situatie op de website van gemeente Amsterdam


Verwant

Resultaten fietslab in CycleSpace, FabCity

FabCity is een tijdelijke campus op Java Eiland met vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes.