Van Stopera tot A’DAM Toren


In 2016 viert Architectuurcentrum Amsterdam zijn dertigjarig jubileum. Al dertig jaar lang vormt de stad Amsterdam de collectie van het eerste Architectuurcentrum van Nederland. Een mooie gelegenheid om vanuit de huidige tijd terug te kijken naar de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen die de stad hebben gemaakt tot wat ze nu is.

De opening van de tentoonstelling ‘Van Stopera tot A’DAM Toren – 30 jaar Amsterdam verbeeld’ vindt plaats op vrijdag 7 oktober om 16:30. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn!

ARCAM_Stopera_Adam-Toren_A2_versie_web3Dertig iconen
De tentoonstelling Van Stopera tot A’DAM Toren licht voor elk jaar vanaf het oprichtingsjaar 1986 tot en met 2016 een belangrijke gebeurtenis of gebouw uit. Dertig iconen worden verbeeld aan de hand van bijzondere maquettes, foto’s, video’s, posters en uniek archiefmateriaal; samen vormen zij het raamwerk van de expositie. Voor de Amsterdammers en liefhebbers van onze hoofdstad zal er herkenning zijn, maar zullen ook zij worden verrast met nieuwe inzichten en kennis.

Stopera
Na een traject van vijftig jaar opent de Stopera in 1986 haar deuren en komt er een einde aan een langdurige periode van hevige discussie en debat. Het controversiële besluit tot de bouw en het markante ontwerp blijkt tot op de dag van vandaag actueel: recentelijk zijn de plannen voor herbestemming tot Markthal bekend gemaakt. Prachtig fotomateriaal uit het Stadsarchief Amsterdam brengt de controverse in beeld.

Noord/Zuidlijn
Al in 1989 wordt de opdracht gegeven voor de eerste studie naar de Noord/Zuidlijn. De turbulente ontwikkelingen die volgen worden in een tijdlijn weergegeven in de tentoonstelling. Ook wordt de enige boortand overgebleven van het graafproces geëxposeerd.

Zuidas
In 1996 start de bouw van het ABN AMRO-hoofdkantoor waarmee de eerste steen werd gelegd van de Zuidas. Met de maquette van deze 105 meter hoge toren wordt het verhaal verteld van de verhuizing van het financiële hart van de binnenstad naar deze nieuwe kantorenlocatie.

Referendum IJburg
Uniek archiefmateriaal rondom het referendum over IJburg in 1997 biedt inzicht in het tegen-kamp dat een meerderheid had bereikt met 60% tegen 40% voor. Maar omdat de opkomst met 41% te laag was vond de ontwikkeling van IJburg toch doorgang.

Rijksmuseum
In 2003 sluit het Rijksmuseum de deuren van het hoofdgebouw en is alleen de Philipsvleugel nog geopend voor publiek. Het blijkt het startschot te zijn voor de verbouwing en uitbreiding van de drie grote musea aan het Museumplein. Toeristen hebben nog maar beperkt toegang tot de kunstcollecties, maar gelukkig biedt het nieuwe onderkomen van Architectuurcentrum Amsterdam een welkom alternatief. Het sculpturale gebouw aan de Prins Hendrikkade is ontworpen door René van Zuuk Architecten die Renzo Piano’s uitkijkplatform heeft weten te transformeren tot een een markeerpunt in de omgeving. Een timelapse van het Rijksmuseum toont de tien jaar durende verbouwing en de uiteindelijke herinrichting van het gebouw.

A’DAM Toren
De A’DAM Toren vormt de hekkensluiter van de tentoonstelling. Met de officiële opening van de A’DAM Toren in het oude hoofdkantoor van Shell wordt een grote stap gemaakt in de transformatie van de IJ-oevers tot nieuw stadscentrum. Voor- en na-foto’s tonen de metamorfose van de Noordelijke IJ-oevers.


Gerelateerd

In gesprek met drie stadskunstenaars – 30 jaar Amsterdam verbeeld

28 dec 2016 - 28 dec 2016 : Archief

Hoe is Amsterdam de afgelopen dertig jaar veranderd? Op 28 december gaan we in gesprek met drie stadskunstenaars over...

Highlights Amsterdam 1986-2016

Nieuws

Welke belangrijke gebeurtenissen mogen niet ontbreken uit de geschiedenis van de stad van de afgelopen dertig jaar? Architectuurcentrum Amsterdam...

Reacties oproep Highlights Amsterdam

Nieuws

Bekijk de reacties op onze oproep Amsterdam Highlights 1986-2016