Vernieuwing Van Beuningenplein


 
Van Beuningenplein
Amsterdam
Elger Blitz (Carve), Rob Wagemans e.a. (Concrete), Rob van Dijk e.a. (Dijk&Co Landschapsarchitectuur), Peter Ulle e.a. (Stadsdeel West)
Carve (sport- en speelfaciliteiten), Concrete (gebouwen), Dijk&Co Landschapsarchitectuur (openbare ruimte)
Stadsdeel Westerpark
Stadsdeel Westerpark (nu Stadsdeel West)
Ballast Nedam
Tram 10, stop Van Hallstraat
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2008-10-01
2011-10-01
Leisure, Openbare ruimte, Voorziening
 

Plein als huiskamer van de buurt

Stadsdeel Westerpark, nu stadsdeel West, besloot in 2004 tot vernieuwing van het Van Beuningenplein aan de Van Hallstraat. Met jarenlang opgespaarde parkeergelden kon het stadsdeel een ondergrondse parkeergarage voor tweehonderd auto’s financieren.

Parkeerdruk in de omliggende straten kon daarmee worden teruggebracht en op het dak van de garage kon een nieuw speelplein worden ingericht dat tevens dienst zou doen als ontmoetingsplaats. Het ontwerpbureau Concrete kreeg de opdracht om het plein vorm te geven. Samen met Dijk&Co landschapsarchitecten en ontwerp- en ingenieursbureau Carve, dat gespecialiseerd is in speelvoorzieningen, ontwierpen zij een plein als ‘huiskamer van de buurt’. Pal aan de Van Hallstraat staat een paviljoen dat fungeert als entree voor de parkeergarage, bushalte en tienercentrum. Vijf taatsdeuren in de gevel van strekmetalen panelen bieden toegang tot de aangrenzende skatebaan en het blauwgekleurde sportveld daarachter. Het centrale cafépaviljoen met terras is een scheidslijn tussen het blauwe sportveld en de speelplaats en zo ook een scheidslijn tussen jongere en oudere kinderen. Met betonnen tafels en banken en een houten zitmeubel is het terras een ideale plek van waaruit het hele terrein goed is te overzien. De H-balken met houten liggers, doorlopend vanaf de paviljoens, vormen denkbeeldige plafonds boven het plein en betrekken letterlijk en figuurlijk de bomen bij het ontwerp. Daaronder zijn rijzige, oude populieren, die werden behouden bij de herinrichting. Het maaiveld van de speelplaats golft flink, wat zorgt voor een speels effect, evenals de gekleurde ledverlichting in de H-balken die het plein in de avonduren op vrolijkt. (ARCAM)