Verslag Archi Estafette Goede Doelen Loterijen


Maar liefst 60 bezoekers kregen op 13 maart 2019 een rondleiding door een bijzonder project: de Goede Doelen Loterijen aan de Beethovenstraat in Amsterdam Zuid, randje Zuidas. Voor de derde editie van de Archi Estafette werd het stokje overgedragen aan Benthem Crouwel Architects, bekend van onder andere de Noord/Zuidlijn en Centraal Station Rotterdam, die zich aan de transformatie van een leegstaand kantoorpand waagden. Architect Saartje van der Made (Benthem Crouwel Architects) en Eric Klarenberg (D/DOCK) gaven ons een exclusieve tour door het in 2018 opgeleverde gebouw.

A New Home
Aan de grenzen van de Zuidas ligt het nieuwe ‘thuis’ van de Goede Doelen Loterijen, waarbij Benthem Crouwel Architects en D/DOCK hebben gepoogd om in hun ontwerp de 600 werknemers zich thuis te laten voelen. Er is geprobeerd om zo duurzaam mogelijk te bouwen; van het meenemen van het oude meubilair tot aan het zoveel mogelijk behouden van de oorspronkelijke structuur. Met eclecticisme als dominerende interieurstijl wordt het atrium als een soort kameleon door de ruimte opgekomen.

Medewerkers aan de tekentafel
De samenwerking tussen opdrachtgever en architect is een bijzonder element van dit nieuwe project. Zowel Benthem Crouwel Architects als D/Dock hebben de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen betrokken bij het exterieur en het interieur van het gebouw. Voor de renovatie werden medewerkers uitgenodigd om een schets te maken, waarna alle ideeën werden verzameld. Saartje vertelde hoe de diverse ideeën van de medewerkers uiteindelijk zelf in het eindontwerp van het gebouw zijn doorgevoerd.

 

Duurzaam en bijzonder bladerdak
Het eerste wat opvalt bij de bezoeker, is het indrukwekkende dak van het gebouw. Dit dak, geïnspireerd op het bladerdak van een boom, is door middel van zeven verschillende panelen zo samen gesteld dat het licht op een natuurlijke manier naar binnen valt. Deze panelen zijn na experimenteren met verschillende vormen tot stand gekomen. Daarnaast is het atrium geïnspireerd op Italiaanse pleinen wat een bijzondere sfeer geeft aan het hart van het gebouw.

Natuur als inspiratiebron
Het groene karakter komt niet alleen naar voren in het bladerdak. De hoeveelheid planten die zijn meegenomen in het interieurontwerp creëert als het waren een jungle op de bovenste verdieping van dit gebouw. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen  zoals de muur van de yogaruimte die van duurzaam kokosmateriaal is gemaakt.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt en wil je ook eens een Archi Estafette bijwonen? In mei organiseren we alweer de vierde editie. Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects draagt het stokje over aan Space Encounters. Welk gebouw we van dit Amsterdamse architectenbureau zullen bezoeken maken we binnenkort bekend via onze nieuwsbrief.

Fotografie: Matthijs Borghgraef


Gerelateerd

Het Archi Estafette Jaaroverzicht 2019

Nieuws

De Archi Estafette viert haar eenjarig bestaan! In een jaar tijd zijn we kriskras Amsterdam doorgereisd, op bezoek bij...

UITVERKOCHT Archi Estafette #7 | 3D Printfabriek Aectual

20 nov 2019 - 20 nov 2019 : Archief : Nieuws

De laatste Archi Estafette van het jaar brengt ons naar een Architectuur 3D Print Fabriek!

UITVERKOCHT Archi Estafette #6 | FedLev gebouw met Paulien Bremmer

18 sep 2019 : Archief : Nieuws

Volg de tour door het bijzondere Fedlev gebouw onder leiding van Paulien Bremmer!

UITVERKOCHT! Archi Estafette XL | Drie Generatiehuis met BETA

14 jun 2019 : Archief : Nieuws

Een projectbezoek én een wandeling in een, dat is de Archi Estafette XL!

Verslag Archi Estafette Joolz

Nieuws

Woensdag 15 mei was alweer Archi Estafette #4! Deze keer werden de deuren geopend van het groene hoofdkantoor van...

Archi Estafette #4 Joolz met Space Encounters

15 mei 2019 : Archief : Nieuws

Voor de vierde Archi Estafette mogen we met Space Encounters naar het kantoor van kinderwagenfabrikant Joolz in Amsterdam Noord

UITVERKOCHT! Archi Estafette #3: Goede Doelen Loterijen met Benthem Crouwel Architects

13 mrt 2019 : Archief : Nieuws

Ga je mee met op bezoek naar één van Amsterdam's nieuwste aanwinsten, de Goede Doelen Loterijen?

Verslag Archi Estafette Rivierstaete

Nieuws

Ga mee op tour in woord en beeld met dit verslag van Archi Estafette #2 Rivierstaete met MVSA Architects

UITVERKOCHT Archi Estafette #2: Rivierstaete met MVSA

16 jan 2019 : Archief : Nieuws

Ga op bezoek bij Rivierstaete - de voormalige 'apenrots' - met MVSA Architects

Verslag Archi Estafette #1 QO Amsterdam

Nieuws

We nemen je mee in ons bezoek aan QO Amsterdam tijdens de eerste editie van de Archi Estafette!

UITVERKOCHT Archi Estafette #1: QO Amsterdam, Paul de Ruiter

15 nov 2018 : Archief : Nieuws

Tijdens de eerste Archi Estafette gaan we op bezoek bij QO Amsterdam met architect Paul de Ruiter.