Verslag Archi Estafette Joolz


Woensdag 15 mei was alweer Archi Estafette #4! Deze keer werden de deuren geopend van het groene hoofdkantoor van Joolz onder leiding van architect Stijn de Weerd van Space Encounters. Wat deze Archi Estafette extra bijzonder maakte was dat dit de laatste mogelijkheid was om het kantoor van Joolz van binnen te kunnen bekijken.

Van bureaustoel tot kantoorgebouw
Stijn de Weerd is architect en medeoprichter van Space Encounters, het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de transformatie van de voormalige machinefabriek. Het is een jong en hip bureau dat bekend staat om de energie en creativiteit. De architecten uit Amsterdam houden zich overal mee bezig. Van bureaustoel tot kantoorgebouw. Zodra iemand binnen het bureau de gedachte krijgt ‘dat kan toch anders?’, gaan ze kijken hoe het ook werkelijk anders kan. Tijdens de presentatie van Stijn werd duidelijk dat zij elk project met dezelfde filosofie behandelen: wat zouden we zelf leuk vinden en hoe maken we de stad hiermee beter?

Gekraakte pop-up bar
De presentatie waarmee de Archi Estafette van start ging, werd niet in het kantoor van Joolz gehouden. Aan de Asterweg zit een oud, voorheen gekraakt pand. We kregen de unieke kans om een kijkje te nemen in deze bouwval, dat Space Encounters gaat transformeren tot een pop-up bar. Stijn vertelde dat het terrein omgetoverd gaat worden in een ruimtelandschap, met een passend en flexibel interieur. Na een boeiend verhaal over deze bar en vele andere projecten van bureau kwamen we bij het project waar het allemaal om draait: het hoofdkantoor van Joolz.

Koploper in de nieuwe wijk
Nadat Stijn zijn verhaal had gedaan in het anti-kraak, soon to be Oumuamu pop-up restaurant, wandelde de groep naar Joolz. Van buiten is het gelijk herkenbaar door de grote ramen en het strakke design. De ramen zorgen voor voldoende lichtinval in de oude fabrieksruimte. Niet alleen voor het licht zijn de ramen van belang, maar ook voor sociale controle in de buurt, wat voor een pionier als Joolz nog nodig leek te zijn. Het nieuwe Oumuamu project en het kantoorgebouw van Joolz zijn een van de trekkers van dit gebied.

 

Het lichte, groene, gezonde kantoor
Het kantoor van de kinderwagenfabrikant biedt enorme inspiratie op het gebied van een gezonde en groene werkomgeving.

Van binnen vormt het een oase van rust door de overweldigende groengekleurde kassen. De tropische tuintjes die zijn geïntegreerd in het ontwerp, zijn ontworpen met het idee te kunnen werken tussen het groen. Met 60m2 aan kassen zijn de groene oases vanuit het gehele kantoor zichtbaar. Overigens hebben ze ook een andere functie dan te zorgen voor rust, zo functioneert het groen als een filter voor licht en geluid zonder dat de verdiepingen van elkaar gescheiden worden.

Joolz is een echt Instagramwaardig kantoor. En dat viel de bezoekers ook op, camera’s werden direct uit de zakken gehaald en werden pas bij de laatste stap naar buiten weer opgeborgen.

Voor de volgende Archi Estafette gaan we met BETA architecten op pad. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor het programma.


Gerelateerd

Het Archi Estafette Jaaroverzicht 2019

Nieuws

De Archi Estafette viert haar eenjarig bestaan! In een jaar tijd zijn we kriskras Amsterdam doorgereisd, op bezoek bij...

UITVERKOCHT Archi Estafette #7 | 3D Printfabriek Aectual

20 nov 2019 - 20 nov 2019 : Archief : Nieuws

De laatste Archi Estafette van het jaar brengt ons naar een Architectuur 3D Print Fabriek!

UITVERKOCHT Archi Estafette #6 | FedLev gebouw met Paulien Bremmer

18 sep 2019 : Archief : Nieuws

Volg de tour door het bijzondere Fedlev gebouw onder leiding van Paulien Bremmer!

UITVERKOCHT! Archi Estafette XL | Drie Generatiehuis met BETA

14 jun 2019 : Archief : Nieuws

Een projectbezoek én een wandeling in een, dat is de Archi Estafette XL!

Archi Estafette #4 Joolz met Space Encounters

15 mei 2019 : Archief : Nieuws

Voor de vierde Archi Estafette mogen we met Space Encounters naar het kantoor van kinderwagenfabrikant Joolz in Amsterdam Noord

Verslag Archi Estafette Goede Doelen Loterijen

Nieuws

We nemen je mee naar ons bezoek aan de Goede Doelen Loterijen aan de Beethovenstraat

UITVERKOCHT! Archi Estafette #3: Goede Doelen Loterijen met Benthem Crouwel Architects

13 mrt 2019 : Archief : Nieuws

Ga je mee met op bezoek naar één van Amsterdam's nieuwste aanwinsten, de Goede Doelen Loterijen?

Verslag Archi Estafette Rivierstaete

Nieuws

Ga mee op tour in woord en beeld met dit verslag van Archi Estafette #2 Rivierstaete met MVSA Architects

UITVERKOCHT Archi Estafette #2: Rivierstaete met MVSA

16 jan 2019 : Archief : Nieuws

Ga op bezoek bij Rivierstaete - de voormalige 'apenrots' - met MVSA Architects

Verslag Archi Estafette #1 QO Amsterdam

Nieuws

We nemen je mee in ons bezoek aan QO Amsterdam tijdens de eerste editie van de Archi Estafette!

UITVERKOCHT Archi Estafette #1: QO Amsterdam, Paul de Ruiter

15 nov 2018 : Archief : Nieuws

Tijdens de eerste Archi Estafette gaan we op bezoek bij QO Amsterdam met architect Paul de Ruiter.