Verslag Archi Estafette Rivierstaete


In de tweede editie van de Archi Estafette mocht een selecte groep bezoekers een kijkje nemen in een heel bijzonder, nog op te leveren, project: het verbouwde Rivierstaete, ofwel de voormalige ‘Apenrots van Amsterdam’, zoals het gebouw in de volksmond is gaan heten. Architectuur- en designbureau MVSA Architects, bekend van onder andere de ING-bank aan de Zuidas en het Centraal Station van Rotterdam, begon in 2013 aan de transformatie van dit iconische gebouw aan de Amstel. In 2019 wordt het opgeleverd als kantoor en hotel. Op woensdag 16 januari 2019 deelden projectleider Kees Stoffels en architect Freke Schalken alle ins en outs van deze megaklus.

Van Apenrots naar Apetrots
Rivierstaete werd ontworpen door de befaamde Rotterdamse architect Hugh Maaskant. Het kolossale gebouw met een vloeroppervlak van circa 30.000 m² werd opgeleverd in 1973 – tot dan toe het grootste kantoorgebouw in Europa. Al gauw kreeg het de bijnaam de ‘Apenrots van Amsterdam’ door de vele uitstekende blokken in het ontwerp. Bij veel Amsterdammers bleek het een doorn in het oog. “Met onze transformatie hopen wij dat deze ‘apenrots’ een gebouw wordt waar de Amsterdammers apentrots op kunnen zijn” grapt Stoffels tijdens de tour. Hierbij hielp architectuurhistorica en Maaskant-expert Michelle Provoost MVSA Architects om de ideeën over de transformatie van het ontwerp van Maaskant vorm te geven.

Rivierstaete voor transformatie. Afbeelding via MVSA Architects

Transparante Transformatie
Het gebouw is een indrukwekkende transformatie ondergaan. Zes miljoen grijswitte tegels werden in zijn geheel vervangen door transparant, maar zonwerend glaswerk. De grote hoeveelheid glas benadrukt het samenspel van de volumes in het ontwerp. Zo speelt de nieuwe façade van het gebouw in harmonie met de rivieroevers van de Amstel. Het is een rijke toevoeging aan de buurt, die zich kenmerkt door het bakstenen Plan Zuid van Hendrik Berlage. “Met het ontwerp wilden we een meer toegankelijk en open karakter creëren met als voornaamste doel om – als niet eerder tevoren – het gebouw te laten corresponderen met de Amstel en zijn omgeving.” aldus Stoffels in zijn introductielezing.

Bovenaanzicht Rivierstaete. Ontwerp en render MVSA Architects

Duurzame Integratie: van WKO-systemen tot dakterrassen
Ook heeft MSVA Architects in hun modernisering van het pand nagedacht over de toekomst. Duurzaamheid was voor hen een grote prioriteit in de transformatie van Rivierstaete. Van WKO-systemen (warmte-koudeopslag) die zijn geïntegreerd in het gehele gebouw tot aan installaties, waarbij het regenwater wordt opgevangen in de dakterrassen. De daktuinen en een exclusieve Skylounge in het ontwerp zullen het gebouw niet alleen groener maken, maar ook groener doen voelen voor de gebruiker.

An ‘Amstel State of Mind’
Stoffels’ verhaal werd beklonken met een prachtige tour door het work in progress. Tussen de verfspatten en stijgers door kwam het beeld van een nieuwe Rivierstaete tot leven voor het publiek. Als kers op de taart namen Stoffels en Schalken ons met de goederenlift mee naar de negende verdieping van het gebouw, om alvast een voorproefje te krijgen van de exclusieve Skylounge met haar adembenemende uitzicht over de Amstel. (Arcam/Julia Dorenbos)

Benthem Crouwel
Wil jij ook een keer een kijkje achter de schermen en een Archi Estafette bijwonen? Houd dan onze nieuwsbrief en website goed in de gaten. Kees Stoffels heeft Benthem Crouwel Architects uitgekozen om het stokje over te nemen. Wij maken binnenkort bekend bij welk spiksplinternieuw gebouw we mogen binnenkijken!


Gerelateerd

Het Archi Estafette Jaaroverzicht 2019

Nieuws

De Archi Estafette viert haar eenjarig bestaan! In een jaar tijd zijn we kriskras Amsterdam doorgereisd, op bezoek bij...

UITVERKOCHT Archi Estafette #7 | 3D Printfabriek Aectual

20 nov 2019 - 20 nov 2019 : Archief : Nieuws

De laatste Archi Estafette van het jaar brengt ons naar een Architectuur 3D Print Fabriek!

UITVERKOCHT Archi Estafette #6 | FedLev gebouw met Paulien Bremmer

18 sep 2019 : Archief : Nieuws

Volg de tour door het bijzondere Fedlev gebouw onder leiding van Paulien Bremmer!

UITVERKOCHT! Archi Estafette XL | Drie Generatiehuis met BETA

14 jun 2019 : Archief : Nieuws

Een projectbezoek én een wandeling in een, dat is de Archi Estafette XL!

Verslag Archi Estafette Joolz

Nieuws

Woensdag 15 mei was alweer Archi Estafette #4! Deze keer werden de deuren geopend van het groene hoofdkantoor van...

Archi Estafette #4 Joolz met Space Encounters

15 mei 2019 : Archief : Nieuws

Voor de vierde Archi Estafette mogen we met Space Encounters naar het kantoor van kinderwagenfabrikant Joolz in Amsterdam Noord

Verslag Archi Estafette Goede Doelen Loterijen

Nieuws

We nemen je mee naar ons bezoek aan de Goede Doelen Loterijen aan de Beethovenstraat

UITVERKOCHT! Archi Estafette #3: Goede Doelen Loterijen met Benthem Crouwel Architects

13 mrt 2019 : Archief : Nieuws

Ga je mee met op bezoek naar één van Amsterdam's nieuwste aanwinsten, de Goede Doelen Loterijen?

UITVERKOCHT Archi Estafette #2: Rivierstaete met MVSA

16 jan 2019 : Archief : Nieuws

Ga op bezoek bij Rivierstaete - de voormalige 'apenrots' - met MVSA Architects

Verslag Archi Estafette #1 QO Amsterdam

Nieuws

We nemen je mee in ons bezoek aan QO Amsterdam tijdens de eerste editie van de Archi Estafette!

UITVERKOCHT Archi Estafette #1: QO Amsterdam, Paul de Ruiter

15 nov 2018 : Archief : Nieuws

Tijdens de eerste Archi Estafette gaan we op bezoek bij QO Amsterdam met architect Paul de Ruiter.