Verslag Ontwerplab Min of Meer #2 Sluisbuurt


Door Marnix van Delft – Projectontwikkelaar Synchroon

sluisbuurt-zeeburgereiland-1057_02_aerial-east600p

© Gemeente Amsterdam

Amsterdam krijgt er vele nieuwe torens bij tot 143 meter hoog. Dat is wat opvalt in het stedenbouwkundig plan van de Sluisbuurt dat recentelijk door de gemeente Amsterdam bekend werd gemaakt. Deze nieuwe buurt op Zeeburgereiland wordt daarmee een hoogstedelijke wijk met 250 woningen per hectare. Hoe zou er op deze locatie in microwoningen gewoond kunnen worden? En kan daarmee worden voorzien in de grote vraag naar woningen?

Tijdens de ontwerpsessies gingen we niet enkel met woningplattegronden aan de slag, maar probeerden we ook antwoorden te vinden op bredere sociale- en maatschappelijke vraagstukken. Willen mensen zo stedelijk wonen in de Sluisbuurt, een locatie relatief ver uit de binnenstad? Is het er ’s nachts ook levendig? Is een grid-structuur wel Amsterdams? En hoe maak je van de Sluisbuurt een inclusieve buurt?

Onder leiding van Annette van Baren (DUS architecten) zijn verschillende thema’s uitgewerkt. Het multidisciplinaire team bestond onder andere uit Afaina de Jong (Afarai), Michael Schaap (o.a. De Hokjesman), Kai van Hasselt (Noha), Uda Visser en Marijn Mees (MeesVisser). Drie van de besproken thema’s waren ‘Custom made’, ‘Compact shared’ en ‘Night & Day’.

img_9862

Custom made
Extremen maken een stad. Daarom is het belangrijk om buurten te creëren die inclusief zijn. Kunnen microwoningen ook gebouwd worden voor gezinnen? Ja, volgens het team, mits in zo’n XS-appartement kinderen hun eigen kamer hebben zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. De uitkomst is een appartement van 36 m2, waarbij de ouderlijke slaapkamer tevens de woonkamer is. Een goed interieurontwerp maakt dubbelgebruik van de ruimte mogelijk.

img_9867Compact shared
Naast een specifiek ontwerp voor het appartment heeft microwonen ook invloed op het ontwerp van de publieke ruimte. Een kleine woning voorziet prima in de primaire behoefte aan onderdak. Echter om gelukkig te zijn is meer nodig. Om de behoeftes bij microwonen in kaart te brengen, lieten we ons inspireren door de piramide van Maslow. Kleine woonruimtes creëren meer behoefte aan hoogwaardige publieke (speel) ruimte.

De huismeester, de pakketbezorger, de oppas en de hondenuitlaatservice zijn belangrijke herkenbare personen die zorgen voor een sociale structuur in een gebouw. Verder vraagt microwonen om voorzieningen zoals een dakterras. Eén die niet is geprivatiseerd, maar gebruikt kan worden door alle bewoners van het gebouw. Daarmee ontstaat er een ‘genivelleerd’ gebouw waar het totale geluk van de bewoners maximaal is.

Night & Day
Het is de vraag of de Sluisbuurt met 5500 woningen zo stedelijk wordt dat het ’s nachts ook levendig is op straat. We denken dat er te weinig draagvlak is voor veel stedelijke voorzieningen. Een buurtwinkelcentrum is waarschijnlijk het maximaal haalbare. Een advies is daarom om te kiezen voor het realiseren van een unieke functie die in de binnenstad niet mogelijk is, maar de Sluisbuurt juist bij nacht aantrekkelijk maakt. Bijvoorbeeld een night market, het Sluisstrand of het Sluispark.

Door in de plint, naast wonen, goedkope werkruimtes te realiseren ontstaan er kansen voor ondernemers die zich aan de buurt binden en ook ‘s avonds en ‘s nachts bedrijvigheid creëren. Daarnaast ontstaat stedelijkheid door spontaniteit. Door ruimtes in het gebied open te laten kunnen er spontane initiatieven ontstaan, zoals in Berlijn waar op lege plekken in de stad eettentjes verschijnen.

Kortom alle deelnemers van het lab zien veel kansen voor microwonen in de Sluisbuurt, met mooie stedelijke bebouwing. Als grootste uitdagingen zien we het creëren van de juiste randvoorwaarden voor het doen ontstaan van de bijpassende stedelijke levendigheid. Tot slot is het van belang om in ogenschouw te nemen dat bij microwoningen het ontwerp van het appartement, het gebouw en de openbare ruimte sterk met elkaar samenhangen.


Gerelateerd

Microwoningen: 10 richtlijnen voor ontwerpers en ontwikkelaars

Nieuws

Wonen op 35 m2: welke implicaties heeft dit voor een stad als Amsterdam? In opdracht van woningcoöperaties Ymere en...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #3 Marineterrein

Nieuws

Vorige week vond het derde en tevens laatste ontwerplab plaats. Het Marineterrein fungeerde hierbij als casus. Het multidisciplinaire team...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #1 Jan Evertsenstraat

Nieuws

(EN) De kop is eraf! Het eerste ontwerplab over de mogelijkheden van microwoningen in Amsterdam was een groot succes....

Ontwerplab Min of Meer: Eindpresentatie

30 nov 2016 - 30 nov 2016 : Archief

Tijdens de eindpresentatie op 30 november worden de eindresultaten van het ontwerplab Min of Meer gepresenteerd en bediscussieerd.

Ontwerplab Min of Meer: Marineterrein

25 nov 2016 - 25 nov 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus Marineterrein op vrijdag 25 november.

Ontwerplab Min of Meer: Sluisbuurt

11 nov 2016 - 11 nov 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus De Sluisbuurt op vrijdag 11 november.

Ontwerplab Min of Meer: Jan Evertsenstraat

28 okt 2016 - 28 okt 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus Jan Evertsenstraat op vrijdag 28 oktober.

Ontwerplab Min of Meer – Microwoningen

Dossiers : Microwoningen [:] : Nieuws

In oktober en november organiseert Architectuurcentrum Amsterdam drie ontwerplabs met als thema microwoningen in Amsterdam.


Verwant

Dit zijn de deelnemers aan de Masterclass Houtbouw rondom Waterpaviljoen Sluisbuurt

De selectie voor de deelnemers aan de Masterclass Houtbouw rondom Waterpaviljoen Sluisbuurt is bekend! Maak kennis met de tien...

Programma Museumnacht 2018

Zaterdag 3 november is het zover: Museumnacht 2018! Architectuurcentrum Amsterdam is O V E R S I Z E D,...

Verslag Debat Hoogbouw

Amsterdam gaat verdichten. Met de Sluisbuurt is een ontwerp toegevoegd aan het stedenbouwkundige repertoire van de stad. Wat betekent...

Debat Hoogbouw: the sky, the limit?

Hoe zou de skyline van Amsterdam, een stad met een historisch centrum, eruit moeten zien? Op donderdag 19 januari...