Verslag Ontwerplab Min of Meer #3 Marineterrein


Vorige week vond het derde en tevens laatste ontwerplab plaats. Het Marineterrein fungeerde hierin als casus. Het multidisciplinaire team benaderde het unieke gebied als locatie voor stedenbouwkundige experimenten en kwam zo tot verschillende scenario’s voor microwoningen.

luchtfoto-marine-terreinarcam

 

Geleidelijke groei
Thijs Meijer, adjunct-directeur Bureau Marineterrein, verzorgde op maandag de aftrap van het lab. Een geleidelijke groei van het Marineterrein is de wens van het Rijk en de Gemeente Amsterdam, wat is vastgelegd in de bestuursovereenkomst. De bedoeling van de overeenkomst is het gebied in waarde te laten groeien. Daarbij gaat het om economische waarde, maar zeker ook om andere maatschappelijke waarden als bijvoorbeeld duurzaamheid. In deze periode van richtinggevende, tijdelijke ontwikkeling blijft het Rijk eigenaar van grond en gebouwen. Halverwege 2018 zal de Marine het gebied verlaten hebben. Daarna kan het terrein worden verkocht aan de gemeente of, als die niet wil of kan, aan andere partijen.

Oefengebied
Het ontwerpteam heeft nagedacht over de manier waarop ze het Marineterrein wilden benaderen. Er is besloten binnen de context van de huidige transitie te blijven en microwoningen toe te voegen als onderdeel van experiment en organische groei. Er is ook terug gegrepen naar de historie van het gebied. Als oefenterrein van Defensie werden er door de jaren heen vele militairen getraind. Vanuit dit gegeven is er een concept ontwikkeld dat het Marineterrein beschouwd als een ‘oefengebied’ voor stedenbouwkundige experimenten.

Enclave
Er kwamen verschillende experimenten voorbij, zoals een hedendaagse Domus, waarin woon-werkfuncties geordend zijn als een Romeinse stadswoning. Of er werd gekozen voor het herontwikkelen van de huidige muur met microwoningen. Door voort te borduren op de bestaand elementen van het gebied, zoals de historische poort, wordt het karakter van het gebied als enclave versterkt.

Experimenteren 
Het experiment van organische groei werd afgelopen vrijdag gepresenteerd in een gebiedsmaquette. In deze variant worden microwoningen toegevoegd aan het gebied, ondersteunend aan de bestaande werkfuncties. Uitgaande van de bestaande structuren werden gebouwen getransformeerd en werden microwoningen als het ware aan de bestaande gebouwen ‘aangehaakt’. Het gebied biedt de mogelijkheid om te experimenteren buiten de bestaande regels, om zo nieuwe gedeelde functies en architectonische oplossingen uit te proberen.

eindconclusie

Microwoningen als middel
De verschillende experimenten maken het mogelijk om de potentie van microwonen geleidelijk te ontdekken. Door mee te gaan in de gewenste geleidelijke ontwikkeling van het gebied tot innovatie hotspot, kunnen de experimenten bijdragen aan de waardevermeerdering van het gebied. Microwoningen zijn zo een middel om de groei van het gebied te stimuleren, in plaats van een opzichzelfstaand doel om enkel te voldoen aan de vraag naar woningen.

In drie weken is er intensief gewerkt en zijn er vele kansen en uitdagingen van microwonen in kaart gebracht. Deze woensdag presenteren de verschillende lableiders hun uitkomsten in Pakhuis de Zwijger. Benieuwd? Meld je dan snel aan. Er zijn een aantal plekken vrij.


Gerelateerd

Microwoningen: 10 richtlijnen voor ontwerpers en ontwikkelaars

Nieuws

Wonen op 35 m2: welke implicaties heeft dit voor een stad als Amsterdam? In opdracht van woningcoöperaties Ymere en...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #2 Sluisbuurt

Nieuws

Amsterdam krijgt er vele nieuwe torens bij tot 143 meter hoog. Deze nieuwe buurt op Zeeburgereiland wordt daarmee een...

Verslag Ontwerplab Min of Meer #1 Jan Evertsenstraat

Nieuws

(EN) De kop is eraf! Het eerste ontwerplab over de mogelijkheden van microwoningen in Amsterdam was een groot succes....

Ontwerplab Min of Meer: Eindpresentatie

30 nov 2016 - 30 nov 2016 : Archief

Tijdens de eindpresentatie op 30 november worden de eindresultaten van het ontwerplab Min of Meer gepresenteerd en bediscussieerd.

Ontwerplab Min of Meer: Marineterrein

25 nov 2016 - 25 nov 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus Marineterrein op vrijdag 25 november.

Ontwerplab Min of Meer: Sluisbuurt

11 nov 2016 - 11 nov 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus De Sluisbuurt op vrijdag 11 november.

Ontwerplab Min of Meer: Jan Evertsenstraat

28 okt 2016 - 28 okt 2016 : Archief

Ontwerplab over microwoningen in Amsterdam: De presentatie van de resultaten van de casus Jan Evertsenstraat op vrijdag 28 oktober.

Ontwerplab Min of Meer – Microwoningen

Dossiers : Microwoningen [:] : Nieuws

In oktober en november organiseert Architectuurcentrum Amsterdam drie ontwerplabs met als thema microwoningen in Amsterdam.


Verwant

Marineterrein: eerste rondetafelgesprek

Maandag 25 november 2013 vond bij ARCAM een rondetafelgesprek plaats. Dit gesprek is het eerste in een reeks die...

Nieuwe Perspectieven/New Perspectives – Marineterrein, Yale en het Oosterdok

Het lijkt ervan te komen: het sinds mensenheugenis gesloten Marineterrein wordt gaandeweg steeds meer opengesteld voor het publiek. Dit...

Esther Agricola en Maarten Kloos

Wie geïnteresseerd is in de letterlijke ondergrond en in de mentale ondergrond van het Marine Etablissement Amsterdam, is van...