Verslag Pitches Kwaliteit & Praktijk


In het kader van de tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht organiseerden we op 15 maart een bijeenkomst over Kwaliteit en Praktijk. Met een pitch reageerden zes bureaus op de kwaliteitscriteria van rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Sprekers op deze bijeenkomst: Marthijn Pool (space&matter), Ard Hoksbergen (Workshop architecten), Gerjan Streng (BRIGHT / The Cloud Collective), Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), Iris Wijn (Atelier NOU), Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects). Moderatie: Carolien Ligtenberg (bureau ZWIRT).

Marthijn Pool (space&matter)
Aan de begrippen van Vitruvius en Alkemade voegde space&matter drie eigen pijlers toe: Geloof in groepen (‘The We is the New Me’), Geloof in een open aanpak (Door een duidelijk raamwerk nemen de vrijheidsgraden toe in plaats van af) en Geloof in inclusiviteit (Er moet een integraal plan zijn dat meerdere problemen kan oplossen).

Ard Hoksbergen (Workshop architecten)
Ook Workshop architecten voegde drie eigen kernbegrippen toe: Collectiviteit (Er is behoefte aan leefomgeving met collectieve plekken), Strategie (In een vroeg stadium en op concept-niveau implementeren) en Flexibiliteit (Gebouwen moeten veranderingen kunnen absorberen).

Gerjan Streng (BRIGHT / The Cloud Collective)
Gerjan Streng presenteerde het Ministerie van Voedsel, een door BRIGHT ontwikkeld spel. In het spel opereer je als de minister van voedsel en kan je kiezen uit verschillende beleidsscenario’s die alternatieven bieden voor de toekomst. Op een speelse manier maak je kennis met de complexiteit van het systeem en hoe onze keuzes als consument van invloed zijn op onze dagelijkse omgeving.

Bart Kellerhuis (Zecc Architecten)
Zecc architecten presenteerde de renovatie, verbouwing en transformatie van het Drents Archief uit 2010-2012. Door mee te kijken in de gebruikersbegroting van het Drents Archief en deze naast de wensen van het archief te leggen kwam er geld vrij voor de nieuwe entree van het gebouw. Motto: “Kijk verder dan de opgavegrenzen die je meekrijgt en wees daar brutaal in.”

Iris Wijn (Atelier NOU)
Atelier NOU presenteerde het onderzoek ‘Never Neverland’, een onderzoek naar de Ring A10 waarin wordt aangetoond wat de meerwaarde voor Amsterdam kan zijn als stad en infrastructuur goed op elkaar worden afgestemd. NOU stelt dat juist de grond rondom de Ring van enorme waarde is voor de stad en dat hier zorgvuldig en slim mee dient te worden omgegaan.

Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects)
Dingeman Deijs presenteerde het Fundahuis, een project waarin de drie kernbegrippen van Alkemade vertegenwoordigd zijn. In opdracht van Funda ontwerpt Deijs in samenwerking met Jeroen Attevelt (Heren5 Architecten) een huis op basis van door Funda verzamelde data. In het ontwerp worden droom en realiteit gecombineerd; Het droomhuis van de Fundazoeker komt tot uiting in de vorm van een rijtjeshuiswoning.


Verwant

Verslag Openingsprogramma Kwaliteit & Beleid

Op 10 februari opende bij de reizende tentoonstelling 'Rijk aan Ontwerpkracht'. Het openingsprogramma stond geheel in het teken...

Pitch Kwaliteit en Praktijk

Op 15 maart organiseren we in het kader van de expositie Rijk aan Ontwerpkracht een bijeenkomst over Kwaliteit en...

Opening expositie ‘Rijk aan Ontwerpkracht’

Op 10 februari opent de reizende expositie 'Rijk aan Ontwerpkracht' bij Architectuurcentrum Amsterdam. Wij grijpen de opening aan om...

Tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht – 25 jaar Nederlands architectuurbeleid

Eind 2016 vormt het verschijnen van de 'Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 — Samen werken aan ontwerpkracht' de aanleiding voor...