Verslag Summer School Thinking City


12-TC-Br

Van 3 tot en met 16 juli vond de Summer School Thinking City plaats. Twee weken lang heeft een groep van ruim zestig professionals, van over de hele wereld, hard gewerkt aan zes prikkelende case studies. Arcam was samen met het Amsterdam Light Festival vraagstukhouder van de case ‘Art & Entrepreneurship‘.

In deze case stond de vraag centraal: “Hoe kunnen we een paviljoen ontwerpen voor de kunstfestivals in Amsterdam, dat naast een kunstwerk ook een bredere sociale functie heeft voor de stad?” Een plek die mensen verbindt en daarmee een multipliereffect heeft voor Amsterdam.

Verbindende factor
De werkgroep richtte zich in hun ontwerpvoorstel op deze verbindende factor. Daarbij keken zij verder dan enkel een ontwerp voor het paviljoen. Zij vroegen zichzelf af hoe een festival als het Amsterdam Light Festival meer kan zijn dan een attractie voor toeristen. Hoe kan het breder gedragen worden door Amsterdammers en daarmee sterker ingebed zijn in de stad?

Agora
Hun visie is dat het paviljoen functioneert als een ‘agora’: een plek waar verschillende actoren elkaar ontmoeten om ideeën en resources uit te wisselen. Zo kunnen kunstenaars, lokale maatschappelijke organisaties en financierders met elkaar in contact worden gebracht ter bevordering van de Amsterdamse kunsten.

Modulaire opbouw
In plaats van de realisatie van één centrale, zichtbare locatie in de stad, wilde de werkgroep de verbinding met de stad versterken door het festival meer te verspreiden over de verschillende buurten. Het paviljoen heeft een modulaire opbouw, waarmee het eenvoudig en met weinig afval in verschillende vormen en voor verschillende doeleinden kan worden herbouwd.

De uitkomst van de case study is een ontwerp voor een iconisch, dynamische kunstpaviljoen voor Amsterdamse festivals, waaronder het Amsterdam Light Festival. Het paviljoen heeft een sociale functie, waarbij het verschillende actoren verbindt. Het concept trekt de stad in om Amsterdammers meer te verbinden met elkaar en met het festival.

Bekijk hier de volledige prezi-presentatie.


Gerelateerd

Opening Summer School Thinking City

03 jul 2015 : Archief

Op vrijdagavond 3 juli vindt de opening plaats van Summer School Thinking City 2015 in Pakhuis de Zwijger. Samen...

Summer School lezing: DESIGN AND DEMOCRACY

06 jul 2015 : Archief

DESIGN AND DEMOCRACY Parallel aan de Summer School wordt een publiek toegankelijk lezingenreeks georganiseerd. Deze lezingen bieden een discussieplatform...

Summer School lezing: PAST – PRESENT – FUTURE

04 jul 2015 : Archief

AMSTERDAM PAST – PRESENT – FUTURE Parallel aan de Summer School wordt een publiek toegankelijk lezingenreeks georganiseerd. Deze lezingen...

Summer School Thinking City – Apply now!

Nieuws

More information about the programme, the six cases and the application.