Michelle Gulickx en Ariadne Onclin (Landmassa) winnen Grote Architectuurquiz 2020


Eén van de vragen van de finale ging over dit slingerapenverblijf in Artis, opgeleverd in 2019. Door wie is dit onderkomen ontworpen?

Het was de afsluiter van 2020, maar hield ons tot vorige week donderdag in spanning: De Grote Architectuurquiz 2020. Maar liefst 138 architectuurfanaten namen deel aan de voorronde. Op 14 januari jl. speelden acht teams de finale.

 De spanning was al vroeg voelbaar. Slechts 11 vragen en 1 bonusvraag, de zogenaamde ‘shoot-out’, zouden bepalen wie van de deelnemers zich dé Amsterdamse architectuurkenner van 2020 zou mogen gaan noemen. Na een aanmoedigende peptalk slingerde de quizmaster de eerste vraag in de arena. Daaropvolgend kwam er een kijkvraag: Is het inwoneraantal van Amsterdam gegroeid, gekrompen of gelijk gebleven in 2020? Met die vraag raakten de scores al uiteen. Een vraag over de nieuwe musea over het IJ betekende voor sommige deelnemers een onoverbrugbare achterstand… Aangekomen bij de laatste vraag waren er nog drie kandidaten met gelijke scores. Er moest een shoot-out-ronde aan te pas komen om te bepalen wie de felbegeerde prijzen mee naar huis mocht nemen.

De finale ging tussen het duo Ariadne Onclin en Michelle Gulickx (Podcast Landmassa), Iris van de Beek (Being Development) en Mart-Jan Spaans (Brügger Architekten, Zwitserland). Met minder dan een seconde verschil stuurde team Landmassa het goede antwoord eerder in dan Iris van de Beek en wonnen hiermee de quiz.

Ariadne Onclin en Michelle Gulickx wonnen een privé-rondleiding van De Gebouwengids, Architectuur in Nederland. Jaarboek 2019/2020 en het fotoboek van Theo Baart Groot-Amsterdam, Metropool in ontwikkeling – beide boeken ter beschikking gesteld door nai010 publishers. De winnaars van de publieksprijs, Anouk Reintjens (AM) en Bert van de Wijgerd wonnen de superspannende avonturenroman Pontsteiger – Een reconstructie. Volgend jaar weer? Volgend jaar weer!

Wil je meer quizzen, volg ons dat op Instagram, waar we geregeld kleine quizjes delen in onze stories!

Antwoord op de quizvraag bij de afbeelding: Enzo Valerio

De redactie van de quiz bestond uit: Wendeline Dijkman (De Gebouwengids), Suzanne Heering (AT5), Jaap Huisman (Het Parool), Indira van ’t Klooster (ARCAM) en Marcel Witvoet (nai010).