Vide Expo Freebooter by GG-loop


De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland is binnenkort een schip rijker. Een schip om in te wonen welteverstaan.. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan Freebooter, het eerste huis in Amsterdam van de Italiaanse architect Giacomo Garziano. Onderzoek naar de geschiedenis van de locatie en de relatie met het water inspireerde Garziano tot het ontwerpen van een woning met een verhaal. Vanaf 14 november 2018 kun je dit verhaal zien op de vide van Architectuurcentrum Amsterdam.

Opening
Wees welkom op de opening van Freebooter in aanwezigheid van Giacomo Garziano op woensdag 14 november tussen 19.00 en 20.00 uur.

Time-lapse
Garziano, die met zijn bureau GG-loop is gevestigd op de Brouwersgracht, is naast architect ook ontwikkelaar van de duplexwoning. Freebooter heeft een constructie van hout en staal en is in slechts drie weken ter plaatse opgebouwd (met een totale bouw van circa vijf maanden). Deze opbouw is dan ook in een geweldige time-lapse te zien in de expositie, naast een 360° video, schetsen, tekeningen, renders, constructiefoto’s en een prachtige maquette van hout, ambachtelijk vervaardigd.

Scheepsbouw
Giacomo Garziano: “Toen ik het gebied voor het eerst bezocht, realiseerde ik me meteen de potentie ervan. De visie van het stedenbouwkundig plan is rijk en gearticuleerd. Het biedt alle functionaliteiten die een nieuw gebied moet hebben. De relatie met het water, de openheid, de nabijheid van het centrum en de A10 en de openheid maakt het een geweldige plek om te wonen. Freebooter is ontstaan uit de belangrijkste elementen die het gebied kenmerken. Vroeger was het een plek waar voortdurend boten aanwezig waren. Vandaar de architectonische referenties naar scheepsbouw. Met dit gebouw wil ik de historische herinneringen aan het gebied terugbrengen en de nieuwe bewoners het gevoel geven er al eeuwen geleden bij te horen”.

Fun Fact
De vertaling van Freebooter is letterlijk vrijbuiter, een piraat of zeerover die kaapt voor eigen gewin. In het geval van het huis op Zeeburgereiland verwijst het naar Piet Hein, commandant van de West-Indische Compagnie.

Expo’s op de Vide
Naast onze geprogrammeerde tentoonstellingen bieden we op de tweede etage van ons paviljoen een platform aan architecten, ontwerpers, studenten en kunstenaars om hun werk – of  een selectie daarvan – tentoon te stellen. Zonder vaste planning spelen we in op actuele vraagstukken in de architectuur en laten we ons – en de bezoeker – verrassen. Een goed idee voor een expo op de vide? Tip ons!