Vide Expo Ontwerpwedstrijd Kavel 6 Oostenburg


De Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot vroeg vier jonge talentvolle en drie ervaren architectenbureaus een stoer en eigentijds schetsontwerp te maken voor de invulling van kavel 6 op Oostenburg. De schetsontwerpen van alle zeven architectenbureaus zijn van 5 maart tot en met 7 april 2019 te zien in een mini-expo in Arcam.

Op deze kavel wil de woningcorporatie ongeveer 150 huurwoningen voor jongeren, 30 voor senioren en een bedrijfsruimte bouwen. Daarbij namen de architecten de kernwaarden voor Oostenburg (eiland, stoer, levendig en contrastrijk) als uitgangspunt. Het resultaat zijn zeven schetsontwerpen die uitblinken in robuustheid, innovatie en die soms een tikkeltje ondeugend zijn.

Inmiddels zijn de winnaars bekend gemaakt. Next Architect mag als ervaren architectenbureau aan de slag met het ontwerp voor de woontoren met jongerenstudio’s en de  twee talentvolle jonge architectenbureaus HOH Architecten en Urban Echoes zijn gekozen om de kleinere (woon)gebouwen met jongerenstudio’s, seniorenhuisvesting en bedrijfsruimte te ontwerpen.

Drie ervaren bureaus
CULD / (jvantspijker & partners)
Attika Architekten
NEXT Architects (winnend ontwerp)

Vier jonge talentvolle bureaus
MeesVisser
HOH Architecten (winnend ontwerp)
Urban Echoes (winnend ontwerp)
Loer Architecten

Oostenburg
Oostenburg is een van de oostelijke eilanden in het centrum van Amsterdam. Bij veel Amsterdammers bekend van populaire horeca zoals Roest en Rosa & Rita of als het voormalige Stork-terrein. De komende jaren wordt Oostenburg ontwikkeld tot een nieuwe stoere stadswijk met ongeveer 1500 woningen. Er komt een mooie mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, horeca en bedrijvigheid. De historische kern van Oostenburg blijft bewaard, in de vorm van de 19e-eeuwse Van Gendthallen, de monumentale Werkspoorhal, de oude kademuren en de iconische blauwe kraanbokken van Werkspoor.


Verwant

UITVERKOCHT 1Lectures | Oostenburg | Tess Broekmans

Tess Broekmans vertelt alles over het ontwerpkader waarbinnen Oostenburg ontwikkeld wordt.