Villa K01


 
Rieteiland-Oost, IJburg
Amsterdam
Studioninedots
particuliere opdrachtgever
2013
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2014
2013
Wonen

Totaalconcept villabouw in het uiterste deel van Rieteilanden

Op het meest zuidelijk gelegen deel van IJburg, Rieteiland-Oost, met kavels voor vrijstaande woningen staat een villa van architectenbureau Studioninedots. Het is ontworpen als een totaalconcept.

De villa ligt op het uiterste puntje van Rieteiland-Oost, met een weids uitzicht op het water en het tegenovergelegen Diemerpark. De opdrachtgevers hadden hun vorige woning al op IJburg gebouwd en die ervaring smaakte naar meer. Voor hun villa op het puntje van Rieteiland-oost namen zij Studioninedots in de hand.
De villa heeft een langgerekte, ruitvormige plattegrond, waardoor het perspectief continu wisselt vanuit verschillende zichtpunten. Het gebouw kan afwisselend breed ogen, of – gezien vanuit het uiterst puntje van de kavel – een extreem scherpe hoek tonen. Langs de waterkant zijn er grote ramen, zodat water en natuur te allen tijde vanuit de woning te zien zijn.

Binnen rust de betonnen constructie op slechts één centrale pijler, waardoor de woning een grote overspanning heeft. De hal, de woonkamer, de keuken en het eetgedeelte zijn dus een ononderbroken ruimte. De glazen pui aan de waterkant kan volledig worden opengevouwen.
De centrale constructie is tevens de drager van de trap; beneden, haast onzichtbaar van buitenaf, bepaalt de getrapte vorm van het dijklichaam het volume. Langs deze ‘kuilvorm’ is de benedenruimte gemodelleerd. De bovenverdieping heeft geperforeerde luiken, die overdag binnen en ’s nachts buiten een mooi effect geven. Boven zijn de kinderkamers en een masterbedroom met inloopkast en eigen badkamer gelegen.

De technische snufjes en detaillering van het huis ogen strak en subtiel. Van de zwevende traptreden tot de machinerie om volautomatisch de keuken te bedienen, het totaalconcept is perfect doorgevoerd, van muur tot deurgreep. (ATA)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012

CREA

Joost Glissenaar