Vogeldorp


 
Vogelstraat e.o.
Vogeldorp
Amsterdam
B.T. Boeyinga
Gemeentelijke Woningdienst
Bus 33, halte Johan van Hasseltweg + 5 min. lopen
1919
Wonen
 

Van nooddorp tot monument

Aan de overkant van woongebouw ‘De Albatros’ staat het Vogeldorp. Net als het Disteldorp aan de westzijde van het Noordhollandsch Kanaal is Vogeldorp in 1919 gebouwd als semi-permanent ‘nooddorp’ om de meest acute woningnood te lenigen.

De huizen hebben een lichte houtconstructie omdat ze oorspronkelijk maar 35 jaar zouden blijven staan. Voorop stond echter wel dat het degelijke huizen moesten zijn. Zo waren alle woningen voorzien van stromend water en elektra en waren ze aangesloten op het riool. Om het volk ook geestelijk te verheffen, werden behalve winkels ook voorzieningen opgenomen als een badhuis (nu Museum De Noord) en een verenigingsgebouw.

Qua stijl heeft architect Boeyinga het midden gezocht tussen de toentertijd heersende stijl van de Amsterdamse School en de Waterlandse bouw. Karakteristiek zijn de poorten die de woonblokken aan elkaar koppelen en die ook aanwezig zijn in de later gerealiseerde tuindorpen Oostzaan en Nieuwendam.

Door de jaren heen zijn Vogel- en Disteldorp onverminderd populair bij bewoners. Na een aantal grootscheepse restauratiebeurten staan de dorpen er nog steeds en zijn sinds 2001 opgenomen op de Gemeentelijke Monumentenlijst. (ARCAM/FG)