VU-laboratorium


 
De Lairessestraat
Amsterdam
B.T. Boeyinga
Vrije Universiteit Amsterdam
bus 145, 170, tram 16
Radboud van Beekum, B.T. Boeyinga, Amsterdamse School architect, Bussum 2003, p.66-69. G. Westerink, 'De schepping in eigen hand genomen. De bouwgeschiedenis van het voormalige VU Laboratorium', in: Kunstlicht, 14e jrg. Nr 3-4, 1994. Maarten Kloos, Dave Wendt (ed.), Formats for living. Contemporary floor plans in Amsterdam, Amsterdam, 2000, p.112-13.
1932
Wonen
 

Voormalig laboratoriumgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam

De in 1880 gestichte Vrije Universiteit Amsterdam zette eind jaren twintig een faculteit op voor natuur- en scheikunde. Binnen gereformeerde kring werd B.T. Boeyinga aangezocht om daarvoor een nieuwe behuizing te ontwerpen. Hij ontwierp een groot blok, aansluitend aan een al bestand fysiologisch laboratorium.

De afwisseling van stroken baksteen en betonnen banden gaf de gevel een sterke horizontale belijning, die bij de entree verticaal werd onderbroken door een trappenhuis. In de bovenlichten van de raampartijen werden glazen bouwstenen toegepast. Boven de entree werd een beeld geplaatst van Theo van Reijn, dat de schepping voorstelt. Al kort na de Tweede Wereldoorlog bleek het complex te klein. Er werden door Boeyinga twee verdiepingen toegevoegd, die minder fraai werden gedetailleerd dan de bouw uit 1932. Het horizontale karakter ging met de toevoeging goeddeels verloren. Toen de Vrije Universiteit in de jaren zeventig naar Buitenveldert verhuisde, werd het laboratorium overbodig en volgden jaren van leegstand en dreigende sloop. In 1998 werd het gebouw gerenoveerd en verbouwd tot een complex van kantoren en appartementen. (ARCAM/RB)