W139


 
Warmoesstraat 139
Blaauwlakenblok
Amsterdam
Smulders Architecten
2007
Cultuur
 

W139 ligt midden in het Blaauwlakenblok, een gebied tussen Warmoesstraat, Oudezijds Voorburgwal, St. Annenstraat en St. Jansstraat. Het is één van de oudste delen van de stad, ontstaan in de dertiende eeuw. Het gebied was ooit de goudkust van Amsterdam vanwege de vele koopmannen die er woonden maar werd na een periode van leegstand verwaarloosd en in de tweede helft van de vorige eeuw het hart van de krakersbeweging.

Een groep kunstenaars, die op zoek was naar een alternatieve kunstenaarsruimte, kraakte het pand Warmoesstraat 139 in 1979. De plek moest ruimte bieden aan kunst en kunstenaars die niet binnen de geïnstitutionaliseerde kunstwereld paste. De afgelopen dertig jaar is de stichting sterk geprofessionaliseerd en om aan deze veranderingen ruimte te bieden werd in 2006 begonnen met de verbouwing van het pand.

Onder leiding van Smulders Architecten werden de expositieruimtes en kantoren verbouwd waarbij een openheid werd gecreëerd in het pand die ook kenmerkend voor de organisatie is. Door de gevel zo veel mogelijk glas te geven werd het mogelijk om vanaf de straatkant helemaal naar achteren te kijken. Ook de ruimtes werden strakker ingericht. Hierdoor moest in één oogopslag duidelijk worden waar W139 zich mee bezig houdt. (ARCAM/TB)