Waterwoning IJburg


 
IJburg
Waterbuurt
Amsterdam
Koen Olthuis
Waterstudio.nl
Particulier
Tram 26
2008-08-01
Wonen
 

In het IJmeer ten oosten van Amsterdam ligt IJburg, de nieuwste uitbreiding van de stad. De woonwijk in wording wordt gebouwd op speciaal hiervoor aangelegde eilanden. Net na de opvallende Enneus Heermabrug ligt het Steigereiland. Dit eiland is opgedeeld in verschillende buurten die alle een eigen karakter dienen te krijgen.

Al in de eerste plannen werd duidelijk dat juist hier ruimte is voor experimenten in de stedebouw en de architectuur. Zo wordt er bijvoorbeeld welstandsvrij gebouwd voor particuliere opdrachtgevers en is er ruimte gecreƫerd voor drijvend wonen. Ten noorden van de IJburglaan ligt de Waterbuurt, waarvan het noordelijke gedeelte een uniek stukje stad in wording is. Hier zijn namelijk door de gemeente Amsterdam waterkavels verloot aan particulieren die er hun drijvende droomhuis kunnen realiseren.

Nu de lente is begonnen en het water rustiger is, worden de eerste drijvende woningen IJburg binnengevaren. Een van de eerste waterwoningen is ontworpen door architect Koen Olthuis (Waterstudio.NL) en ligt aan het einde van een van de steigers. De vastgestelde maximale afmetingen van 7 bij 10 meter en 2,5 laag hoog, bepaalden voor een groot deel het ontwerp.

Het drijvende volume bestaat uit twee delen, die als het ware in elkaar zijn geschoven. Het witte kader loopt vanaf de voorkant, beslaat de gehele achterkant en eindigt als dak. Het andere deel dat de vloer, het balkon en de balustrade behelst, is uitgevoerd in hardhout en contrasteert mooi met het witte, strakke stucwerk.

De achterkant van de woning heeft een gesloten karakter en biedt privacy. De voorkant van de woning is juist heel erg open door het gebruik van veel glas. De verdiepingshoge glazen puien met aluminium kozijnen bieden de bewoners een optimaal uitzicht over het water.

Ramen zemen aan de buitenkant heeft op het water wat voeten in de aarde en daarom heeft de architect zelfreinigend glas gebruikt. De zonwering, ook gebruiksvriendelijk, gaat automatisch omhoog en omlaag. De drie slaapkamers en de badkamer bevinden zich in het souterrain dat verdiept in het water ligt. Door de constante temperatuur van het water profiteren de bewoners hier in de winter van extra warmte en in de zomer juist van extra koelte.

Het woongedeelte en de keuken bevinden zich op de begane grond en de werkruimte is gelegen op de bovenste verdieping. Door hier maar de helft van het vloeroppervlak te bebouwen, is een groot terras ontstaan. Op deze plek waar je zit op een houten dek, de wind boven het IJ voelt en over het water uitkijkt, is het vakantiegevoel het grootst. (ARCAM/YK)