Waterkantwoningen aan de Vrije Geer


 
Blankenbergestraat
Nieuw Sloten
Amsterdam
Soeters Van Eldonk
1995
Wonen

Vanaf natuurpark Vrije Geer in Sloten heeft de passerende fietser een goed uitzicht op twaalf bijzondere twee-onder-één-kapwoningen. Elk woningpaar heeft zich op het talud van de oever van de Kerksloot gevleid en kijkt met grote ramen uit over de Vrije Geer, ook wel ‘het weilandje van Sloten’ genoemd. Deze waterwoningen van architectenbureau Soeters Van Eldonk zijn gebouwd in 1995 en vallen op door de grof geprofileerde aluminium gevels, het pastelkleurige stucwerk en de schuine lijnen. Ze onderscheiden zich hiermee van de wederopbouwwoningen in Slotervaart en andere naburige wijken.

Nieuw Sloten
De woningen maken deel uit van het stedenbouwkundig plan voor een buurtje in de vorm van een taartpunt aan de westrand van Nieuw Sloten. Het ontwerp voor dit buurtje, eveneens van Soeters Van Eldonk, is duidelijk een reactie op zowel de modernistische strokenbouw die in de omliggende tuinsteden is toegepast, als op de strakke stedenbouwkundige structuur van de rest van Nieuw Sloten. Met de kromme straten, het bijzondere materiaalgebruik en de postmoderne vormen zoals de ‘kanten’ dakkappen aan de Blankenbergestraat, is het buurtje een vreemde eend in de bijt. De vrijstaande waterwoningen zorgen voor een ‘zachte’ overgang tussen de stad enerzijds en de groene rand en het dorp Sloten anderzijds.

Waterkantwoningen
De ruime vierkamerwoningen liggen prachtig op het talud aan het water. De achtertuin bestaat uit een smalle strook groen en een ruim terras. Tussen de woningparen krijgt het openbaar groen vrij spel. De woningen zijn taps van vorm: smal aan de straatkant en breed aan de waterkant. De straatgevel is voorzien van vier relatief kleine, breed omlijste vierkante ramen in een muur van pastelkleurig stucwerk. Elk woningpaar heeft een andere kleur, variërend van lichtroze tot lichtblauw. De zijgevels zijn bekleed met grof geprofileerd aluminium, dat fungeert als dak en gevel tegelijk. Het metaal is over de twee woningen heen gevouwen en opent zich aan de waterkant als een pet om de grote, voorover hellende glazen gevel die uitkijkt op het weilandje van de Vrije Geer.

De Vrije Geer
De nabijgelegen Vrije Geer is een omstreden snippertje groen van vier hectare. Het is het laatste stuk veenweidegebied dat is overgebleven na de grootschalige stadsuitbreidingen tussen Amsterdam en het dorp Sloten. In 1995 was het ‘Weilandje van Sloten’ onderwerp van een referendum, waarna verdere bebouwingsplannen van tafel zijn geveegd. In 2003 werd het terrein officieel geopend als Natuurpark Vrije Geer. (Renate van Schaik/ARCAM)