Waterwoningen Haringbuisdijk


 
IJburglaan, Haringbuisdijk
Waterbuurt West, Steigereiland, IJburg
Waterbuurt West
Amsterdam
Stedenbouwkundig ontwerp, verkaveling & typologie: Villanova architecten - Woningplattegronden en materialisering: Architectenbureau Marlies Rohmer
Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West / Woningstichting Eigen Haard
Ontwikkelingscombinatie Waterbuurt West VOF
ABC Arkenbouw, Urk
Tram 26
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2010-12-01
Wonen
 

Intiem drijvend woonwijkje

Architectenbureau Marlies Rohmer ontwierp voor Waterbuurt-West een intiem drijvend woonwijkje. Het bevindt zich in de luwte van het hoge, lange Kadegebouw aan de IJburglaan en de Haringbuisdijk.

Er zijn 75 woningen in vijf varianten waarvan 55 woningen drijven. Dit betreft 13 vrij liggende woningen, 12 blokken met elk twee woningen en 6 blokken met drie woningen. Langs de Haringbuisdijk liggen dijkwoningen en bij de verbindende loopbruggen die de woningen vanaf de straat- en dijkzijde ontsluiten staan hoge woningen op palen.

Alle woningen hebben aan de voor- en achterzijde een open karakter met grote glasvlakken; de zijkanten zijn gesloten en hebben steeds eenzelfde materiaalgebruik (kunststof schroten) en detaillering. De waterwoningen zijn gebouwd volgens de zogenaamde Hollandse methode. Daarbij bestaat het drijflichaam uit een betonnen bak, die tevens dienst doet als souterrain (sous l‘eau in de benaming van het architectenbureau). Het drijvend vermogen wordt ontleend aan de opwaartse druk. Hoe hoger de belasting wordt, hoe dieper de bak in het water zakt. Bewoners kunnen naast de woning een boot afmeren en de mogelijkheid bestaat om een extra drijvend terras aan te laten leggen. Voor alle woningen is een parkeerplaats in de garage van het nabijgelegen Kadegebouw beschikbaar. (ARCAM/TV/BU)