We nemen je mee naar de jurydag van de Gouden A.A.P. 2020


Om te bepalen welke projecten er met de Gouden A.A.P. vandoor gaan, vindt er elk jaar een volgepakte jurydag plaats in maart. Ook dit jaar stond deze dag gepland, en toen kwam het coronavirus… Met dank aan de enthousiaste juryleden, architecten én opdrachtgevers vond de jurydag alsnog plaats op 24 juni, en wel op elektrische fietsen! Een nieuwe trend is gezet?

Op één van de warmste dagen dit jaar, woensdag 24 juni, stonden de drie vak- en publieksjuryleden vroeg in de ochtend klaar bij Café de Pont in Amsterdam Noord om kriskras door Amsterdam te fietsen. We nemen je mee langs de tien kanshebbers op de Gouden A.A.P. 2020, de prijs voor het beste Amsterdamse gebouw of project van het afgelopen jaar.

Fiets zelfs ook eens de route!

Schoonschip
Tien jaar lang is er door de bewoners keihard gewerkt om Schoonschip te realiseren. Deze duurzame drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal heeft iets meer dan 100 bewoners in 46 woningen, verdeeld over 30 drijvende huizen. Samen delen zij één collectieve ruimte, één smartgrid, 500 PV-panelen, 30 home batteries en 30 groene daken.
Ontwerp: diverse architecten.
Ontwerper stedenbouwkundig plan: Space&Matter
Opdrachtgever: Stichting Schoonschip.

Klein Amsterdam
In opdracht van Stichting Leren in de Tussenruimte heeft SeARCH een volledig houten gebouw
ontworpen uit geprefabriceerde houten modules, dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot. Met dit vernieuwende concept kan de opdrachtgever spelen op groei en krimp van het aantal leerlingen, en is relocatie ook geen enkel probleem.
Ontwerp:
SeARCH architecture and urban planning.
Opdrachtgever: Stichting leren in de tussenruimte.

Pontsteiger
In 2007 wint Arons & Gelauff architecten de prijsvraag met hun ontwerp voor de Pontsteiger. Het gebouw ligt ín het water en is zeven meter opgetild vanaf maaiveld. Door de opgetilde stoelvorm biedt Pontsteiger niet alleen wonen met uitzicht, maar kun je ook onder het  woonblok doorlopen naar het centrale plein.
Ontwerp: Arons en Gelauff architecten
Opdrachtgever: Dura Vermeer Projectontwikkeling bv & M.J. de Nijs Ontwikkeling

Rhapsody in West
TANGRAM ontwikkelde in samenwerking met een team van specialisten het plan voor deze locatie aan de westelijke ringweg A10. Het project combineert een hoge bouwdichtheid met veel groen en waterpartijen. Het complex heeft 239 huurwoningen, 400 m2 commerciële ruimte en 196 onderdekse parkeerplaatsen. De ronde vormen zorgen voor openheid en buigen het restgeluid van de A10 af. De woningen zijn flexibel qua indeling en variëren in grote van 50 tot 110 m2.
Ontwerp: TANGRAM architectuur en stedelijk landschap
Opdrachtgever: SBB & De Nijs JvS O.F

Simonsz
Simonsz is een wooncomplex met 19 appartementen en behoort door de 45 meter brede
gevel tot de grotere bouwwerken uit de Weteringbuurt. De betonnen penanten geven de gevel geledingen die gelijk zijn aan de naastgelegen bebouwing. Deze penanten zijn op de begane grond groot en diep en worden per verdieping steeds ondieper. Aan de achterzijde hebben de
benedenwoningen een terras. In de appartementen is gebruikt gemaakt van lichte scheidingswanden, zodat in de toekomst de plattegronden kunnen worden gewijzigd en appartementen kunnen worden gecombineerd.
Ontwerp:
Ronald Janssen Architecten
Opdrachtgever: Prosperity bv

nhow Amsterdam RAI Hotel
Het 91 meter hoge ontwerp van nHow is gebaseerd op het Signaal, de reclamezuil met zijn stapeling van driehoekige elementen die sinds 1961 voor de RAI staat. Het is het grootste hotel van de Benelux, met in totaal 650 kamers op 24 verdiepingen. Het onderste driehoekige volume staat op een kleinere, cirkelvormige voet. De gevel van het hotel is gemaakt van aluminium met glaspanelen.
Ontwerp: OMA onder leiding van Reinier de Graaf
Opdrachtgever: COD (Cradle of Development) & Being Development)

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom. Foto Leonard Fäustle

Humanistisch Kindcentrum de Wereldboom
De Wereldboom is een alles-in-een-school die ruimte biedt aan een basisschool voor 336
leerlingen, speciaal onderwijs voor 140 leerlingen, een kinderopvang en voorzieningen voor
de BSO. Het gebouw is zo ontworpen dat er zo veel mogelijk bestaande bomen konden blijven staan. De ovale buitenruimte heeft een groen karakter en biedt een beschutte speelplaats. In het gebouw hebben de verschillende gebruikersgroepen ieder hun eigen gebied, passend vormgegeven qua sfeer en inrichting; algemene ruimtes zoals de aula en de bibliotheek worden gedeeld.
Ontwerp: Berger Barnett Architecten
Opdrachtgever: Stichting Kolom & Partou Kinderopvang

CPO Sciencepark
Atelier van Wengerden won in 2015 een tender om een appartementencomplex te bouwen in opdracht van CPO Sciencepark. Deze zelfbouwkavel met 16 appartementen met garage, ligt aan een dijk met hoge omliggende bebouwing. Atelier van Wengerden heeft een complex met overkragende volumes ontworpen die geleidelijk in omvang vergroten. Op deze manier is er optimaal gebruikt gemaakt van de te bebouwen ruimte. De appartementen zijn vrij in te delen en te veranderen, terwijl de samenhang aan de buitenzijde overal gehandhaafd blijft.
Ontwerp: Atelier van Wengerden
Opdrachtgever: CPO Sciencepark U.A.

Slingerapenverblijf
In juni 2019 kregen de slingerapen van ARTIS een nieuw onderkomen. Het verblijf is ontworpen door Enzo Valerio en bevindt zich aan de oever van één van de drie monumentale vijvers in ARTIS. Door het verblijf op palen te zetten kan het landschap vrij onder het gebouw doorvloeien en is de monumentale oeverlijn zichtbaar. Met de plaatsing van het verblijf in de vijver, tussen de hoge bomen, is de natuurlijke leefomgeving van de slingeraap zo goed mogelijk nagebootst. Het verblijf is opgebouwd uit een houten constructie met een betonnen vloer, die de nodige stijfheid verleent, en een glazen gevel. In de houten constructie kunnen de dieren klimmen en spelen.
Ontwerp: Enzo Valerio
Opdrachtgever: ARTIS

Trippenhuiscomplex
De opdracht voor de transformatie van het Trippenhuiscomplex door office winhow bestond uit een renovatie van de ontvangstruimtes, publieke zalen en een lange termijnvisie voor de restauratie van het historische complex. In het nieuwe gedeelte van het complex keren ontwerpmotieven uit het historisch gebouw op eigentijdse wijze terug. De gevels aan de straatkant en het binnenhof zijn bekleed met gegoten, bronzen panelen; een verwijzing naar de ‘metaalhandel’ van de oorspronkelijke bewoners. De nieuwe, goed zichtbare ontvangst en het vernieuwde auditorium geven de KNAW een uitnodigend en representatief ‘gezicht’ naar de stad
Ontwerp: office winhov,
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

De Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, Kingspan, Qbiq, Tarkett en de Vrije Universiteit Amsterdam.

 


Gerelateerd

Deze tien gebouwen maken kans op de titel ‘beste gebouw van Amsterdam’

Nieuws

Welke gebouwen maken kans op de Gouden A.A.P 2020, dé prijs voor de beste Amsterdamse architectuur?

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

UITGESTELD Feestelijke uitreiking Gouden A.A.P. 2020

16 apr 2020 : Agenda : Event : Nieuws

Wat wordt het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Kom naar hét feest voor ontwerpers, opdrachtgevers en Amsterdamse...

Jury Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 bekend!

Nieuws

Deze zes mensen zijn aan zet om het beste Amsterdamse gebouw van 2019 te verkiezen!

Amsterdammers gezocht voor publieksjury Amsterdamse Architectuur Prijs 2020

Nieuws

Wil jij de 10 beste Amsterdamse gebouwen van 2019 bezoeken?

Breng je bouwproject bij ons onder de aandacht! 

Nieuws

Wil je een bijzonder bouwproject bij ons onder de aandacht brengen?