Westermoskee


 
Piri Reïsplein 101
Breitman & Breitman, Van der Berge & Laban
Breitman & Breitman
Manderen
P. Meijer
Tram 7, 17, Bus 753
2016-04-01
Nieuws, Religie
 

Met de groeiende gemeenschap van Turkse moslims in Amsterdam-West ontstaat begin jaren negentig de wens tot een gebedsruimte in de buurt. Betrokkenen dienen bij de islamitische organisatie Milli Görüş een voorstel in tot de bouw van een moskee. In 1994 koopt deze organisatie daartoe de Opel-Garage op het Riva-terrein in de Baarsjes. Een lange, turbulente geschiedenis volgt. Pas 20 jaar later, in 2013, bereiken de betrokken partijen een overeenkomst en kan de bouw van start. Op 1 april 2016 is het islamitische gebedshuis in gebruik genomen.

De moskee, ook wel Ayasofya Camii genoemd, is naar Ottomaans voorbeeld ontworpen maar verwijst in de uitstraling ook naar de Amsterdamse Schoolstijl van de omringende bebouwing. Het ontwerp is van het Franse duo Breitman & Breitman architecten. Dit duo heeft in opdracht van Stadgenoot ook de 111 omliggende woningen ontworpen, die in 2011 zijn opgeleverd.

De hoofdkoepel van de gebedsruimte bereikt een hoogte van 25 meter. De kenmerkende minaret is zelfs 42 meter hoog en zo valt de moskee goed op aan de Baarsjesweg. De voorzijde heeft zeven koepels en de achterzijde negen. In de hoeken zijn vier halve koepels geplaatst. Er zijn twee entrees, een voor vrouwen en een voor mannen. Ook hebben ze hun eigen wasruimte en gedeelte in de gebedsruimte. Speciaal voor de vogels zijn in de noordoostelijke gevel tien vogelpaleizen gerealiseerd.

In de gebedsruimte kunnen 780 moslims tegelijkertijd bidden, waarmee het de grootste moskee van Amsterdam is.