Wiener & Co


 
Oostenburgergracht
Amsterdam
Floor Arons en Arnoud Gelauff, Hanneke Kijne
Arons en Gelauff architecten
Heijmans Vastgoed en Terra Ontwikkeling
Eind 2016
Wonen
 

Op Oostenburg op het voormalige Wienerterrein – een scheepswerf dat in de jaren zeventig overgenomen werd door machinefabriek Wiener & Co – heeft ontwikkelaar Heijmans Vastgoed/Terra Ontwikkeling in 2017 een nieuw, gelijknamig wooncomplex gerealiseerd. In een open ontwerpproces met omwonenden, Stadsdeel Centrum en aannemer Heijmans Woningbouw werd een plan gemaakt voor 76 woningen. Arons en Gelauff architecten maakte het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp. De buitenruimte is ontworpen door Hanneke Kijne, landschapsarchitect bij HOSPER.

Het wooncomplex
Het plan van Wiener & Co is georganiseerd rondom een schakeling van ‘hellingen’ en ‘hoven’, geïnspireerd op het karakter van de voormalige scheepswerf met zijn hellingen en werven. Dit is goed terug te zien in de structuur van de eengezinswoningen: deze staan haaks op het water, net zoals de werven ooit lagen. De woningen zijn afwisselend bekleed met koper en zink en verschuiven ten opzichte van elkaar. Naast een terras aan het water beschikken deze woningen ook over een dakterras.

Lofts en appartementen
Op de hoek van de bebouwing aan de gracht ligt een blok met vier loft-appartementen. Deze woningen grenzen direct aan het bomenplein naast het complex, wat voor een groen uitzicht zorgt. Aan de kant van de Oostenburgervoorstraat staan twee vijflaags blokken in Bemmels Blaauw steen met witte accenten, waardoor ze op de bestaande architectuur in de buurt aansluiten. Doordat de woningen van Wiener & Co vrij in te delen zijn, ontstaat er een verhoogde woonflexibiliteit. De appartementen op de verdiepingen beschikken bovendien over ruime balkons van ongeveer drie meter diep en de woningen op de begane grond hebben een tuin aan het binnenhof. Op de begane grond bevinden zich ook ruimtes met commerciële doeleinden om zo de omgeving te verlevendigen.

Openbare ruimte
De woningen zijn via een openbare, groene ruimte bereikbaar en vanaf hier is er ook toegang tot het water van de Oostenburgergracht. Het gebied is autovrij dankzij een parkeergarage onder het hof. Door het gebruik van langwerpige boombakken met verschillende hoogtes ontstaan meer en minder private ruimtes bij de entrees van de woningen. De randen van de bakken zijn op sommige plekken verbreed, zodat er zitplaatsen ontstaan.