Winkelcentrum IJburg (Blok 5)


 
IJburglaan
Haveneiland West, IJburg
Amsterdam
Architectenbureau Ellerman Lucas van Vugt, Arons en Gelauff Architecten, Koers Zeinstra Van Gelderen Architecten
Waterstad 2, ING Real Estate
Heddes Bouw
Tram 26, halte Vennepluimstraat
Architectuurkaart IJburg 2013
2006
Commercieel, Wonen

Bouwblok met winkelcentrum

Het stedebouwkundig plan van Haveneiland West is gebaseerd op een gridpatroon ingevuld met grote bouwblokken. Aan elk van deze blokken werkt een team van architecten, waarvan er één optreedt als coördinerend blokhoofd. In opdracht van het consortium Waterstad 2 hebben drie architectenbureaus gewerkt aan Blok 5.
Architectenbureau Ellerman Lucas Van Vugt maakte het eerste schetsontwerp, waarna twee jonge architectenbureaus, Arons en Gelauff Architecten en Koers Zeinstra Van Gelderen Architecten, deelplannen ontwierpen.

Het programma voor Blok 5 omvat het eerste winkelcentrum van IJburg, huurwoningen, bedrijfruimten en een ondergrondse parkeergarage. Zoals in het stedebouwkundig plan werd beoogd, is het blok uitgevoerd als een verzameling gebouwen met verschillende bouwhoogte. De variatie is versterkt door de genoemde werkverdeling tussen drie architectenbureaus, die ertoe heeft geleid dat vanaf de vier omliggende straten telkens een ander gevelbeeld zichtbaar is. Eenheid is in het ontwerp gebracht door te kiezen voor één materiaal, namelijk baksteen. De 199 huurwoningen bevinden zich op de bovenste drie verdiepingen. Bewoners kunnen gebruik maken van gemeenschappelijke daktuinen en hebben zicht op de openbare hoven en pleinen, die zich bevinden tussen de delen van het blok. (ARCAM/YK)