Winnaars Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 bekend!


PEP_20150520_182.jpg

De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 zijn de VvO Klussen op de Klarenstraat en Vanschagen Architecten, respectievelijk de opdrachtgevers en de architect van het wooncomplex Klussen op de Klarenstraat.

Bovendien werd dit jaar ook voor het eerst een tweede winnaar gekozen door een publieksjury: het Artisplein, waarvoor Natura Artis Magistra opdracht gaf en dat landschapsarchitect Michael van Gessel ontwierp. Bekijk hier de videoreportage van AT5.

2014-08-27_Klarenstraat-RDV_4477 (1) klein  Artisplein - foto Artis, Maarten van der Wal

“Klussen op de Klarenstraat: een project van deze tijd, een voorbeeld voor de opstelling van bewoners, architecten, corporaties en financiers.” (Vakjury A.A.P. 2015)

“Artisplein: een prachtig filter tussen stad en park.” (Publieksjury A.A.P. 2015)

De winnaars zijn woensdagavond bekend gemaakt tijdens het Architectenbal in het Citroëngebouw in Amsterdam. Antonio Cruz (winnend architect van de vorige editie) hing de gouden medailles om. De winnaars waren duidelijk verguld.

A.A.P. 
De Amsterdamse Architectuur Prijs is door Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam, in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. Bekijk hier de tien genomineerde projecten van het afgelopen jaar.

Vak- en publieksjury
De vakjury bestond dit jaar uit architectuur- en kunstcritica Marina de Vries (Museumtijdschrift), onderzoeker Dirk van den Heuvel (TU Delft, Jaap Bakema Study Centre) en de Londense architect Alex de Rijke (dRMM Architects, dean of architecture Royal College of Art). De Amsterdamse publieksjury werd gevormd door Maud Everwijn, Desiree Schneider en Jorian van Schagen.

Vakjury over klussen op de Klarenstraat:
“Dit project voorziet op bescheiden wijze in een manier om in een impopulair gebouwtype gewilde stadswoningen te realiseren zonder de bestaande structuur uit te wissen. Dat bewoners zeggenschap hebben over hun eigen woning, is helaas nog steeds eerder uitzondering dan regel.” 

Publieksjury over het Artisplein:
“Deze oase van rust, midden in het centrum, is teruggegeven aan de Amsterdammers en kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park.

Download hier het volledige juryrapport van de vaksjury (NL/ENG) en de publieksjury (Juryrapport publieksprijs 2015). Tevens is beeldmateriaal op hoge resolutie te downloaden van de winnende projecten én beeldmateriaal van het Architectenbal (©Pepijn Leupen).