Na eerdere succesvolle edities in 2014 en 2015 organiseert Arcam in januari en februari van 2016 opnieuw een serie van zes Winterlezingen. Dit keer staat daarin de Amsterdamse openbare ruimte centraal. Zes tot de verbeelding sprekende Amsterdamse openbare ruimtes – twee straten, twee pleinen en twee parken – worden door deskundigen aan een nadere beschouwing onderworpen. Aan elke lezing is een exclusieve excursie verbonden. De voertaal van alle lezingen is Nederlands.
De Vondelkerk. Foto: Jan de Wit
24 januari: Het Vondelpark
Spreker: Merel Ligtelijn (sociaal geograaf, publicist en tentoonstellingsmaker, co-auteur van Ode aan het Vondelpark)
Het Vondelpark staat centraal in de derde Winterlezing van dit jaar. Het Vondelpark is van en voor iedereen. Dat was althans altijd het beginsel, van zowel het particuliere parkbestuur (1864-1953), als van de nieuwe eigenaar sinds 1953, de gemeente Amsterdam. Aan de hand van actuele en historische voorbeelden laat sociaal geograaf Merel Ligtelijn zien hoe in de loop der tijd is gepoogd dit democratische beginsel te verwerkelijken, hoe het publiek betrokken te maken bij hun park, en ze tegelijk in het gareel te houden.
Na afloop van de lezing neemt professioneel wandelaar Hans Homburg je mee voor een kleine rondleiding door de Vondelstraat en het Vondelpark zelf.
Locatie: Vondelkerk, Vondelstraat 120
Aanvang: deur open 14.00 uur, aanvang 14.15 uur
Toegang: Passe-partout voor de hele reeks: € 65 / Losse lezing: € 12,50
Kaartverkoop: Tickets zijn te koop in onze webshop / Aan de deur: cash only
Over de spreker:
Merel Ligtelijn (sociaal-geograaf) is publicist, tentoonstellingsmaker en onderzoeker. Zij schreef over Amsterdamse onderwerpen als Felix Meritis, distilleerderij Van Zuylekom, de ondergrondse stad, de Amsterdamse parken en het Vondelpark, vlaggenschip der Amsterdamse parken, in het bijzonder. Ligtelijn is onder andere (co-) auteur van het boek ’Ode aan het Vondelpark’, waarin zij schreef over de voorgeschiedenis en aanleg van Het Nieuwe Park (Het Vondelpark, 1864-1877) en de sociale geschiedenis, Openbaar groen in particulier bezit (1865-1953).