Winterlezingen #2: Schalkwijk, Haarlem


Sinds 2014 organiseert ARCAM de Winterlezingen. Ook in de wintermaanden van 2021 – zij het deze keer online – kun je je kennis verrijken met actuele bouwprojecten binnen de Amsterdamse architectuur. In vijf afleveringen leggen we ons dit seizoen toe op de woningbouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam. Iedere week bekijken we de Metropoolregio vanuit een ander gebied. 

Waddenbuurt Commons. Ontwerp AP+E, studio d_mau en Waag

Op woensdagmiddag 27 januari vertelt Jeffrey Bolhuis, architect en medeoprichter van AP+E over de opgave in Haarlem Schalkwijk. De middag wordt geïntroduceerd door Lex Brans, Bouwambassadeur Provincie Noord-Holland, die zal vertellen over de Nederlandse metropool. Na het verhaal van Bolhuis volgt een panelgesprek met Casper Hulsman van Bouwinvest, Anke Huntjens van Pré wonen en Gabriel Verheggen, directeur van ABC Architectuurcentrum Haarlem.

Meer over het project:
Het multidisciplinaire team van AP+E, studio dmau en Waag won vorig jaar de 1e prijs voor de Panorama Lokaal Prijsvraag in Haarlem Schalkwijk met hun ontwerp “Waddenbuurt Commons”.
Met ‘Waddenbuurt Commons’ presenteren wij een visie voor het versterken van de Waddenbuurt en een strategie voor de toekomst van Schalkwijk. De hoofdvraag voor ons tijdens dit project was: hoe verbeteren we een buurt waar de helft van de gebouwen op de slooplijst staat? We hebben deze vraag beantwoord door de dreiging van sloop om te zetten naar een kans voor de buurt, en hiermee nieuwe plekken te maken voor de buurt om te wonen, werken, leren en ontmoeten. Onder het motto ‘waardeer, gebruik, versterk’ verbeteren wij niet alleen het dagelijkse leven in de Waddenbuurt, maar creëren we ook een plek en infrastructuur waarmee de buurt in zichzelf kan investeren. Hiermee zorgen we ervoor dat Schalkwijk het kapitaal kweekt om een deels onzekere toekomst mee in te kunnen gaan.

Ons voorstel is gebaseerd op de principes van Permacultuur, dat vooral bekend is uit de ecologische, kleinschalige landbouw, maar ook zeer toepasbaar op sociale en urbane systemen. Tot de kernprincipes van Permacultuur behoren de observatie en het gebruik van bestaande kwalitatieve structuren: het kijkt naar en bouwt verder op de al aanwezige kwaliteit en waarde. Belangrijk is ook dat het zich richt op het opbouwen van sociaal en ecologisch kapitaal in plaats van het onttrekken van winst. Met dit project willen we laten zien dat stedelijke ontwikkeling gebaseerd moet zijn op het verbeteren van de kwaliteit van het leven in de buurt – in breedste zin van het woord – en juist niet alleen gebaseerd moet zijn op het verbeteren van financiële en economische waarden.

De typische duiding van de problematiek van (een wijk als) Schalkwijk is dat de woonkwaliteit en publieke ruimte beperkt zijn en dat de samenstelling van de wijk een hindernis is om snel voor verbetering te zorgen. Door middel van onze observaties, gesprekken met bewoners, instanties en onze online enquête komen we ook andere verhalen tegen en zien we juist ook veel waarde en kansen in Schalkwijk en de Waddenbuurt: een plek waar mensen trots op zijn en zich thuis voelen. Ook zijn wij onder de indruk van het potentieel en energie van alle initiatieven en mensen die zich voor de buurt inzetten. Het is voor ons duidelijk dat het juist inzetten van deze energie de sleutel tot een succesvolle ontwikkeling van de Waddenbuurt en Schalkwijk zou worden.

KIJK TERUG

2. Schalkwijk, Haarlem
Datum: woensdag 27 januari 2021, 16.00-17.15 uur
Introductie: Lex Brans, Bouwambassadeur Provincie Noord-Holland over de Nederlandse metropool 
Spreker: 
Jeffrey Bolhuis, AP+E
Panel: Casper Hulsman, Bouwinvest, Anke Huntjens, Pré wonen, Gabriel Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem
RSVP: via dit formulier (meerdere lezingen aanvinken is mogelijk)
ZOOM webinar link: https://us02web.zoom.us/j/82421267210 


Gerelateerd

Kijk alle Winterlezingen van 2021 terug!

ARCAM's Videotheek : Nieuws

Kijk hier alle afleveringen van de Winterlezingenreeks over de woningbouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam.

Winterlezing #5: Stationsgebied, Purmerend

17 feb 2021 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

Een positieve ontwikkeling van de stad Purmerend op alle gebieden.

Winterlezing #4: Floriade, Almere

10 feb 2021 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

MVRDV won in 2012 de competitie om het masterplan voor de Floriade te maken.

Winterlezing #3: Hyde Park, Hoofddorp

03 feb 2021 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

Hyde Park, een gedurfd stedenbouwkundig plan in Hoofddorp.

Winterlezingen #1: Hembrugterrein Zaandam

20 jan 2021 : ARCAM's Videotheek : Archief : Nieuws

Eerste winterlezing over wonen in de metropoolregio Amsterdam!

Winterlezingen 2021: Wonen in de Metropool Amsterdam

20 jan 2021 - 24 feb 2021 : Archief : Nieuws

Met de Winterlezingen 2021 leggen we toe op de woningbouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam.