Witte Kaap (Blok 63)


 
Wim Noordhoekkade / Ben van Meerendonkstraat
Haveneiland Oost
Amsterdam
Claus en Kaan Architecten
De Alliantie
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009
2010
Wonen
 

Wit woongebouw met afgeronde hoeken

“Wonen op een mooie plek in IJburg. Vele boten varen voorbij, maar het mooiste schip staat aan wal: Witte Kaap.” Met deze aanprijzing opent de website over het opvallende, witte gebouw dat naar ontwerp van Claus en Kaan Architecten in 2010 op Haveneiland Oost werd opgeleverd.

De vergelijking met een cruiseschip ligt voor de hand vanwege de kleur, de ‘stapeling van dekken’ en het zicht over het water vanaf bijna alle verdiepingen. De appartementen die zijn gesitueerd in de afgeronde punt van het gebouw, heten zich in de boeg te bevinden. In het laagste deel zijn tien eengezinswoningen van drie of vier lagen gesitueerd, met eigen buitenruimte. Het merendeel van de woningen bevindt zich in de sociale huur-klasse.

Zonder gebruik te maken van scheepvaart-metaforen noemde Ronald Hooft Witte Kaap in het Parool (03.07.10) ‘het allermooiste blok van het nogal monotone IJburg’. De wit geschilderde gevels zijn er inderdaad uitzondering en ronde vormen eveneens. Vanaf de straat is het dak met een groene sedum-bedekking uiteraard niet zichtbaar. (ARCAM/MB)