Woning Scheepstimmermanstraat


 
Scheepstimmermanstraat 120
Amsterdam
Koen van Velsen
Particulier (Bart Vos)
Visser en Mol
Bus 28-39-43-59
Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000.
1999
Wonen

Particuliere woning op vrije kavel

Het huis is opgenomen in een wand van particuliere woningen die door verschillende architecten zijn ontworpen. De voor- en achtergevels zijn opvallend zware zwart betonnen schermen die samen de constructie van het huis vormen. De schermen zijn geperforeerd met grote horizontale lichtopeningen.

Het onderste deel van het betonnen scherm aan de voorzijde is opklapbaar om de woning te kunnen betreden. Erachter bevindt zich een van boven verlichte patio met een boom die door het dak naar buiten groeit, naast ruimte voor het inpandig parkeren van een auto. Vanuit deze tussenruimte, een overgang tussen straat en interieur, leidt een trap omlaag naar de verdieping waar zich een badkamer en een studeerkamer bevinden en een andere trap omhoog naar het slaapgedeelte.

Een dwars geplaatste trap in het midden van het pand verbindt de slaapverdieping met de eetkamer, de keuken en het terras op de eerste verdieping. Bovenin het huis bevindt zich de woonkamer. De keuken is – net als de badkamer en de toiletten op de andere niveaus – als een blok achter de trap geplaatst. Deze ruimtes zijn af te sluiten, wat ze tot abstracte objecten middenin het huis maakt. Wanneer de deuren van deze ruimtes openstaan vormen zij samen met het blok een wand die de achterliggende ruimte aan het water afsluit. (ARCAM/BU)