Woningen Averroes, Avicenna Confuciusplein


 
Leibnizstraat 3, 13-155, Socratesstraat 30, Bierens de Haanstraat 24-28, Confuciusplein 1-97
Confuciusbuurt
Amsterdam
Erna van Sambeek
Van Sambeek Architects
John Koomen Tuinen (binnenplaats Noordblok)
VOF De Stadstuinen, Far West
Kristal projectontwikkeling, Bouwfonds MAB
UBA Bouw (Noordblok), Tol van Aart Bouw (Averroes, Avicenna)
Tram 13, stop Burgemeester van Leeuwenlaan
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009-04-01
Wonen
 

Nieuwe blokken aan jaren ’50 plein

In het kader van de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden wordt ook het gebied rond het Confuciusplein in Geuzenveld-Slotermeer op de schop genomen. De buurt moet groener, veiliger en levendiger worden en een eigentijds woningaanbod krijgen. De basisstructuur met het Confuciusplein als centrum en daaromheen vier woonbuurten blijft gehandhaafd.

De flats rond het plein zijn al voor een deel gesloopt om plaats te maken voor onder meer woonblokken met commerciële ruimten in de plint. Behalve de nu voltooide drie nieuwe bouwblokken is ook het concept voor de herinrichting van het plein ontworpen door Van Sambeek Architects. De kenmerken van de oorspronkelijke bebouwing uit de jaren vijftig keren terug in een moderne vertaling, onder andere herkenbaar in een horizontale belijning en in het metselwerk. Grote witte kaders markeren de individuele woningen binnen de volumes.

Het blok ‘Averroes’ aan de zuidkant van het plein bevat koopappartementen met twee tot vijf kamers en op het zuiden georiënteerde balkons. De woningen worden ontsloten via een galerij met zicht op het plein en ver de Burgemeester Van Leeuwenlaan in. Naar de achterkant toe neemt het blok van vier naar twee lagen af, waardoor het geheel goed aansluit bij de achterliggende, lagere buurten.

Aan de noordzijde van het plein liggen ‘Avicenna’ en ‘Noordblok’. Zij vormen samen met de oorspronkelijke bebouwing een stedelijk blok rondom een collectieve binnentuin. Avicenna bevat huurwoningen in de vrije sector, Noordblok bestaat uit sociale huurwoningen, speciale woningen voor ouderen en de Hulp voor Ontheemden (HVO). De woningen worden ontsloten via galerijen aan de binnenzijde van het complex. Aan het plein vormt de vijf lagen hoge bebouwing een krachtige stedelijke wand. De loggia’s die hier vanuit de witte kaders naar binnen vouwen benadrukken de relatie tussen het interieur van de woning en het plein. Door een zoom van bomen langs de bebouwing aan te leggen moet een intiem, groen plein ontstaan dat alles in zich heeft om opnieuw het levendige hart van de buurt te worden. (ARCAM)