Woningen Entrepotdok


 
Entrepotdok 13-84
Amsterdam
A.J. & J. van Stigt
Woningbouwvereniging 'De Dageraad' en Gemeentelijke Dienst Grondbedrijf Amsterdam
Bus 22-32
Egbert Koster, 'Woningwetmonument in voormalige pakhuizen. Verbouwing Entrepotdok', de Architect, maart 1985, p.57-61; (z.n.), 'Woningbouw in het Entrepotdok te Amsterdam', Bouw 1986 no. 3, p.25-29.
1988
Wonen

Woningbouw in voormalige pakhuizen

De 84 monumentale pakhuizen van het oude Entrepotdok zijn in het kader van de stadsvernieuwing in de tweede helft van de jaren tachtig verbouwd tot wooncomplex voor de sociale sector. Het in verval geraakte dok was destijds eigendom van de gemeente en aangewezen als Rijksmonument. Bij de vernieuwing is gedifferentieerd gebruik van het bestaande volume afgewisseld met gedeeltelijke sloop en nieuwbouw.

In overleg met Monumentenzorg zijn karakteristieke aspecten zoveel mogelijk gebruikt en versterkt maar wel met belangrijke aanpassingen aan nieuwe programmatische wensen. Door gebruik te maken van bestaande subsidieregelingen ontstond een woningwetmonument waarvan de woonkwaliteit en het huurniveau zich laten vergelijken met nieuwbouw.

De eerste laag van het diepe bouwblok is benut voor parkeerplaatsen en bergingen, de tweede voor bedrijfsruimtes. Omwille van de lichtinval is op de daarboven gelegen woonlagen het hart van het bouwblok weggenomen, waardoor tegelijk semi-openbare binnenplaatsen ontstaan. De woningen op de eerste woonlaag hebben kleine prive-gebiedjes, die door gemetselde plantenbakken van deze binnenplaats zijn afgescheiden. De woningen op de tweede en derde woonlaag hebben balkons. (ARCAM/WL)