Woningen Java-eiland


 
Sumatrakade, Javakade, Imogirituin
Amsterdam
Cruz & Ortiz
SFB-BPF-Bouw
Bus 59
Marlies Buurman, Maarten Kloos, Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam 2000.
1996
Wonen
 

Negen woongebouwen op het Java-eiland

Binnen het stedebouwkundig plan van Sjoerd Soeters voor het Java-eiland ontwierp het Spaanse architectenbureau Cruz en Ortiz negen woongebouwen. De gebouwen zijn verspreid over vier van de vijf ‘kamers’ waar het eiland in is verdeeld.

Binnen het stedebouwkundig plan van Sjoerd Soeters voor het Java-eiland ontwierp het Spaanse architectenbureau Cruz en Ortiz negen woongebouwen. De gebouwen zijn verspreid over vier van de vijf ‘kamers’ waar het eiland in is verdeeld. De hoge woongebouwen aan de kades omsluiten openbare ‘binnenkamers’ waarin tuinen, pleintjes, en steeds twee lagere losstaande woonblokken zijn opgenomen die met hun rug tegen de bebouwing aan de grachten staan. Cruz en Ortiz ontwierpen twee van deze losstaande gebouwen met eengezinswoningen. Ook ontwierpen ze zes woongebouwen aan de kades, uitgaande van een basisontwerp dat overal gebruik maakt van geprefabriceerde gevelelementen van oranje baksteen met een minimale voegdikte, gecombineerd met houten sandwichpanelen. De glasopeningen en loggia’s zijn als doorgaande horizontale stroken in het gevelvlak gesneden.

Door de eenheid in de gevelindeling en het terughoudende kleur- en materiaalgebruik onderscheiden deze gebouwen zich als rustpunten tussen de naburige bonte gevelarchitectuur. De inwendige indeling van de gebouwen is daarentegen steeds anders: er zijn indelingen met twee-, drie-, en vierkamerwoningen in verschillende woningtypen. (ARCAM/BU)