Woningen, moskee en winkels


 
Insulindeweg/Celebesstraat
Amsterdam
Duinker, Van der Torre
Tram 3-7-10-14; bus 15-22-37-39-43-59-120-126
Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1994-97, Amsterdam 1997, p.88-89.
1995
Religie, Voorziening, Wonen
 

Woonblok met moskee en winkels

In de opdracht voor dit project werd een bouwblok verlangd dat een herkenningspunt kon zijn in de Indische Buurt en een uitstraling zou krijgen vergelijkbaar met die van het woonblok van H.Th. Wijdeveld uit 1920 dat ervoor moest worden afgebroken.

Het project werd gerealiseerd in twee fasen. De eerste fase bestond uit de bouw van 48 woningen en vier winkels. Dit woongebouw bestaat uit twee delen: een blok met een verhoogde kop aan de Insulindeweg en een klein blokje aan de Toministraat. Op de hoek met de Celebesstraat ligt een wigvormig trappenhuis dat de woningen ontsluit. In de tweede fase zijn een moskee (op de begane grond) en nog eens 21 woningen toegevoegd. De grote gebedsruimte heeft een oppervlakte van 450 vierkante meter en is vijf meter hoog. De entree is een brede langgerekte ruimte aan de voorgevel die bij de gebedsruimte kan worden getrokken.
Op de eerste verdieping bevinden zich de gebedsruimte voor vrouwen en een aantal leslokalen. Het ontwerp voor de moskee is gemaakt in samenspraak met de Marokkaanse gemeenschap. De woningen boven de moskee, alle bestemd voor ouderen, worden ontsloten door een lift en door korte galerijen aan de achtergevel die aansluiten op het trappenhuis uit de eerste bouwfase. (ARCAM/BM)