Woningen op Sporenburg


 
J.F. van Hengelstraat, Ertskade
Amsterdam
Neutelings Riedijk Architecten
Ontwikkelingsmaatschappij New Deal
Bus 28-39-59
Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000, p.50.
1997
Wonen
 

32 woningen op voormalig industrie-eiland

De bebouwing op het schiereiland Sporenburg bestaat uit langsstraten met smalle, diepe woningen. In het project van Neutelings Riedijk Architecten heeft iedere woning een entree aan de straat en beschikking over een tuin, serre of dakterras. Ook zijn alle woningen tenminste op een verdieping dubbel breed.

Het exterieur wordt gekenmerkt door bakstenen volumes die aan de noordzijde op de tweede verdieping worden doorbroken door terugliggende terrassen. Aan de zuidzijde gebeurt dit door uitkragende cederhouten dakopbouwen. Aangrenzend, op de kop van het schiereiland, zijn de woningen een kwartslag gedraaid en hebben daardoor een magnifiek uitzicht over het IJ. Deze panoramawoningen zijn er in twee typen: de woningen in het midden van het blok van twee beuken breed en de L-vormige woningen op de hoeken van het blok.

In de brede middenwoningen is de plaats van woon- en slaapkamers niet bepaald waardoor de woning op verschillende manieren is te bewonen. Karakteristiek voor deze woningen is de dubbelhoge ruimte op de tweede verdieping. De hoekwoningen omarmen de middenwoningen en hebben op de hoek van de tweede verdieping een groot dakterras. De gevels zijn opgebouwd uit glas met een daarboven uitkragend, meanderend volume van baksteen. (ARCAM/BU)