Wooncomplex Sumatrakade


 
Amsterdam
Sjoerd Soeters
Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO)
1999
Wonen
 

Felle kleurvlakken

De gevelontwerpen van drie van de zeven door Sjoerd Soeters ontworpen gebouwen op het Java-eiland berusten op een basisontwerp waarvan het meest karakteristieke element de toepassing van felle kleurvlakken in de gevels is.

Door de gemakkelijk te herkennen kleuren, opgenomen in verticale stroken van zwarte baksteen, fungeren deze gebouwen als landmarks. De gevels aan de binnenterreinen, op het zuiden georiënteerd, zijn met hun balkons, uitbouwen en een enkele tuin, levendiger en meer open dan de gesloten gevels aan de noordzijde.

Een van de gebouwen aan de noordkade onderscheidt zich door vier hoge poorten in de onderste twee lagen. De poorten bieden vanuit de binnentuin zicht op het IJ, waardoor het contact met het water bewaard is. Doordat het gebouw aan de andere kant van de binnentuin ook poorten heeft, is het tevens mogelijk om van de ene kant van het eiland – over het binnenterrein – naar het water aan de andere kant van het eiland te kijken. In dit gebouw zijn ‘superstudio’s’ ondergebracht, ruime twee- en driekamerwoningen waarvan tenminste één ruimte extra groot is. De plattegronden zijn ruimtelijk en open waardoor de woning op diverse manieren in te delen is. (ARCAM/BU)