Woongebouw Blok 14 IJburg


 
Bert Haanstrakade, Bert Haanstrahof, Jean Desmetstraat, Duguerrestraat, Talbotstraat
Haveneiland West, IJburg
Amsterdam
Dolf Dobbelaar, Roel Bosch, Jorn Schieman
DKV Architecten
Atelier Bouwkunde
IJdelta (Smit's Bouwbedrijf, ERA Bouw, Bouwfonds Woningbouw, Ymere)
Smit's Bouwbedrijf
Tram 26, stop Vennepluimstraat
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2005-10-01
2008-02-01
Wonen
 

Twee woonlagen als poort

Sinds de eeuwwisseling wordt er gebouwd op het eerste van de reeks van eilanden die IJburg heet, het Haveneiland. Daar is inmiddels een nieuwbouwwijk verrezen met woonblokken in hoge dichtheid, geplaatst in een strak grid.

Blok 14 herinnert, zo jong als het is, nog aan de eerste periode in de ontwikkeling van IJburg, waarin het ontwerpen gericht was op hoge dichtheid en architectonische diversiteit. Vandaar bijvoorbeeld dat het blok nog ontworpen is door drie samenwerkende bureaus, waarvan er een de rol van supervisor vervulde. In dit geval was dat DKV architecten.
Voor hen was bij het ontwerpen van Blok 14 de ligging aan zowel het IJmeer als de Polygoongracht leidend. Om zoveel mogelijk bewoners te laten profiteren van uitzicht op water, zijn alle woningen aan de randen van de kavel geplaatst. Het blok bestaat uit zeven volumes rond een open hof waarin onder meer privétuinen; de grootste concentratie woningen is aan de noordzijde gesitueerd vanwege het zicht over het IJmeer. De korte zijden van het blok zijn ontworpen door Heren 5 architecten (westkant) en Atelier Kempe Thill (oostkant), de diverse delen in het midden alle door DKV architecten.

Zowel aan de noord- als aan de zuidzijde trekt een opgetild bouwdeel de aandacht. Aan de noordzijde lijken twee woonlagen boven een rij eengezinswoningen te zweven, daar tegenover vormen twee woonlagen met dakterras een poort. Eronder leidt een brede trap van de verhoogde binnenhof naar een openbaar terras aan de gracht. (ARCAM)