Woongebouw Blok 23b2


 
Kiekstraat 103-109, Cor van Weelehof 1-23, Maria Austriastraat 552-638
Haveneiland West, IJburg
Amsterdam
Don Murphy
VMX Architects
Johan Matser Projectontwikkeling
Moes Bouwbedrijf West
Tram 26, stop Diemerparklaan
2004
2006-12-01
Wonen
 

Woonblok met autolift

Voor het grootste eiland van IJburg, Haveneiland, werd in 2000 het stedebouwkundig plan vastgesteld. Het plan is gebaseerd op een grid van rechte straten, rechte groenstroken en rechte waterwegen en dus van rechthoekige bouwblokken.

Het westelijk deel van het eiland werd in een tijd van groeiende welvaart als eerste ontwikkeld. Toen begin deze eeuw het economisch tij keerde en de onvermijdelijke bezuingingsrondes volgden, zijn de gebouwen compacter, efficiƫnter en minder luxueus uitgevoerd dan aanvankelijk was bedoeld.

Een project dat aan de bezuinigingsrondes lijkt te zijn ontsnapt is blok 23. Het blok bestaat uit twee langgerekte rijen woningen rondom een binnenhof en is uitgewerkt door het team van de Architekten Cie. en VMX Architects.

VMX ontwierp het noordelijk deel dat bestaat uit 25 eengezinswoningen met op de kop een appartementengebouw van zeven lagen. Zeer beeldbepalend is het bijna vlakke gevelvlak, bestaande uit metselwerk waarvan de stenen en de voegen dezelfde donkerbruine kleur hebben en glas dat niet in kozijnen is opgenomen, maar dat op een frame in het gevelvlak is verlijmd.

De parkeeroplossingen zijn een leidend thema geworden in het ontwerp van VMX. De auto’s van de laagbouw-bewoners kunnen onderin de toren worden weggezet maar in de toren zelf parkeren de bewoners hun auto gewoon voor de deur. VMX voorzag het pand hiervoor van een autolift. (ARCAM)