Woongebouw Koningin Wilhelminaplein


 
Koningin Wilhelminaplein/Carnapstraat
Amsterdam
Baneke, Van der Hoeven Architekten
De Principaal
Egbert Koster, 'Hoge zigzag in grijs en groen', Detail in architectuur, april 1999, p. 42-45; Liesbeth Melis, 'Typologie afgestemd op situering', de Architect, mei 1999, p.68-71.
1999
Wonen
 

115 koopwoningen met parkeergarage

In het kader van de stedelijke verdichting van de Westelijke tuinsteden werden in de loop van de jaren negentig op en aan het Koningin Wilhelminaplein diverse vrijstaande woongebouwen gerealiseerd. Het woongebouw van Baneke Van der Hoeven schermt dit plein, dat als een parkje is ingericht, aan de oostzijde af van de parkeerplaats van het Confectiecentrum.

Op de 150 meter lange, twintig meter diepe sokkel van twee bouwlagen staan twee hoge bouwvolumes: een vierkante toren en een zigzagvorm die aan een kamerscherm doet denken. De twaalf verschillende woningtypen binnen dit ensemble bieden ieder afzonderlijk meerdere indelingsmogelijkheden. De diverse gevels van het gebouw hebben een gelaagd, formeel karakter. De programmatische verschillen tussen woonkamers, slaapkamers en lift- en trappenhuizen zijn niet afleesbaar aan het exterieur. Aan de straatzijde vormen de sokkel en de twee hoogbouwvolumes gezamenlijk een plastische straatwand die anticipeert op toekomstige bebouwing van het huidige parkeerterrein. Aan de parkzijde vormt de sokkel, met de parkeergarage en de door zware beton-elementen afgeschermde loggia’s, een neutrale buffer tussen de privĂ©-sfeer van de woningen en het openbare groen. Hier manifesteert het woongebouw zich als een vrije sculptuur waarbinnen elk van de drie deelvolumes een andere gevelbehandeling laat zien. (ARCAM/EGK)