Woongebouw Langhaus & Hofhaus


 
Bogortuin, Levantplein
Oostelijk Havengebied
Amsterdam
Diener & Diener Architekten
Amstelland Ontwikkeling Wonen
Koopmans Bouwgroep
Tram 10, bus 28, 32, 59, stop Azartplein
Hans van der Heijden, 'Huis in de stad. Woongebouwen van Diener & Diener in Amsterdam', de Architect september 2001, p.62-67.
2001
Wonen
 

Langwerpig en kubusvormig woongebouw aan de kade

Op de overgang van het Java-eiland naar het KNSM-eiland staan twee woongebouwen die door hun samenhang een poort tot het woongebied vormen.

Beide gebouwen zijn volledig bekleed met roodbruine baksteen waarin volgens een strak patroon een groot aantal identieke ramen is opgenomen. Door de terughoudendheid die hiervan het gevolg is, vormen de gevels een visueel rustpunt in het verder zo veelkleurige gebied. Het meest prominent is het langwerpige, acht lagen tellende ‘Langhaus’, ook wel ‘Hoogkade’ genoemd. Hier wordt het ritme slechts doorbroken door twee grote uitsparingen aan weerszijden van het blok.

In een patio aan de noordzijde ligt een entreegebied met de belangrijkste ontsluitingen. Aan de zuidkant is er een gemeenschappelijk terras. ‘Hofhaus’ (of ‘Hoogwerf’) is een vierkant bouwblok met in de plint een restaurant en ateliers en daarboven woningen die vanuit de binnenhof worden ontsloten door galerijen. (ARCAM/BU)