Woongebouw Victorieplein


 
Victorieplein
Amsterdam
Dobbelaar de Kovel de Vroom Architekten
Woningbedrijf Amsterdam
Tram 5, 24; bus 15
Maarten Kloos (ed.), Amsterdam Architecture 1994-96, Amsterdam, 1997, p.94.
1994
Wonen

Woongebouw met 29 woningen, ingepast in Plan Zuid

Het Victorieplein ligt op het snijpunt van drie monumentale assen in Berlage’s Plan Zuid. Twee grote gesloten bouwblokken en een woontoren – de Wolkenkrabber van J.F Staal uit 1928 – bepalen het karakter van dit plein. De pleinwanden vertonen de typische kenmerken van Plan Zuid: ze komen overeen in hoofdlijnen maar tonen verschillen in de uitwerking op onderdelen.

Uitgangspunt voor het ontwerp van DKV, dat resulteerde uit een meervoudige opdracht, waren de thema’s ‘wand’ en ‘hoekverdraaiing’ die ook typerend waren voor de oorspronkelijke bebouwing ter plaatse. Ook de opdeling in onderbouw-tussenbouw-bovenbouw, de evenwichtige verdeling tussen horizontale en verticale gevelopeningen, de in hoogte repeterende balkons, de erkerachtige uitsnede, de doorgaande luifel en de accentuering van de hoek zijn overgenomen van de oorspronkelijke bouw. De woningen worden ontsloten door galerijen langs de achtergevel die zijn aangesloten op een lift in de ingangshal. Deze hal is op de plek van de hoekverdraaiing geplaatst. De richting van de hal is deelfde als die van de appartementen en zo ontkennen ze als het ware de hoekverdraaiing.
Alle woningen zijn georiƫnteerd op de pleinkant aan de zuidzijde. De woningen op de begane grond hebben een eigen portiek en liggen aan de straatzijde iets verhoogd waardoor de bewoners meer privacy hebben. Aan de tuinzijde is de hoogte verwerkt in een extra hoge woonkamer. (ARCAM/BM)