Woonhuis Cornelis Zillesenlaan


 
Cornelis Zillesenlaan 108
Steigereiland, IJburg
Steigereiland
Amsterdam
René de Prie, Hanke Lumens
BO6
Particulier
Tram 26, stop Steigereiland
2007
Wonen
 

Op het eiland werd naar aanleiding van succesvolle individueel ontworpen woningen aan de Scheepstimmermansstraat op het Borneo-eiland verkend, welke mogelijkheden de typologie van de moderne stadswoning nog meer zou kunnen bieden. De gemeente stelde een zeer beperkte set regels op waaraan de woningen moesten voldoen. Vooral het ontbreken van een welstandstoets was een experiment.

Het resultaat is een zeer diverse gevelwand waarachter zeer gevarieerde woningen te vinden zijn. BO6 tekende hiervan een aantal woningen die programmatisch en qua beeld zeer van elkaar verschillen.

Het hoekhuis aan de Cornelis Zillesenlaan wordt gekenmertk door een zandkleurige, abstracte voorgevel met oranje en rood omkaderde ramen. De achtergevel is opener en heeft vooral op de begane grond aan de tuinzijde veel glas. Ook aan de zijkant van het pand zijn vensters aangebracht. Die van de slaapkamers zijn subtiel iets hoger geplaatst zodat de tocht van de douche naar de kledingkast zonder toezicht van de buren kan verlopen.

Het interieur is ruim opgezet met in totaal 260m2. Er is zelfs een lift zodat bewoners ook op gevorderde leeftijd van het dakterras kunnen genieten. (ARCAM/BU)