Woonhuis Edmond Halleylaan 40


 
Edmond Halleylaan 40
Steigereiland, IJburg
Amsterdam
Felix Claus, Dick van Wageningen
Claus en Kaan Architecten
Particuliere opdrachtgever
Konst & van Polen
Tram 26, stop Steigereiland
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 23. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009
Wonen

Woning Edmond Halleylaan

Ten zuiden van de IJburglaan wordt de sfeer op Steigereiland in hoge mate bepaald door de zeer uiteenlopende architectuur van de aan particuliere opdrachtgevers uitgegeven vrije kavels.

Temidden van alle uitbundigheid is Edmond Halleylaan 40 zijn lichtgrijze gevelvlak een ingetogen verschijning. Op ogenschijnlijk willekeurige plekken wordt de geslotenheid van de gevel doorbroken met een deur, twee luiken en drie ramen van ongelijke grootte. Door het ontbreken van kozijnen vormen ze letterlijk ‘perforaties’ in het vlak en krijgt het vlakke huis een sculpturale kwaliteit. De spreiding van de gaten zegt op subtiele wijze iets over de opeenvolgende ruimten in het interieur maar geeft niet alles prijs. Binnen biedt het woonhuis een opvallende ruimtelijkheid doordat alle verdiepingen in elkaar lijken over te vloeien. Het gebruik van entresols en de hierdoor ontstane diagonale zichtlijnen dragen daaraan bij. Het consequente gebruik van kaal beton, in combinatie met grijze wanden, raamkozijnen en deuren, én een aantal zwart gekleurde meubels, maakt dat de sfeer een zeer rustig, bijna grotachtig is. Ondanks de aanwezigheid van open ruimten en grote ramen overheerst een gevoel van geborgenheid en intimiteit (ARCAM/BU).