Woonhuis Edward Wrightstraat


 
Edward Wrightstraat 13
Steigereiland
Amsterdam
Bastiaan Jongerius
Bastiaan Jongerius Architecten
Particulier
Tram 26, stop Steigereiland
2009
Wonen

Dit woonhuis, ontworpen voor twee musici, is opgezet als een stadsvilla met een driezijdige oriëntatie: op straat, op de achtertuin en op de ruimte tussen de stadsvilla’s.

De zijgevel staat op de erfgrens en is om die reden grotendeels gesloten gehouden. De kakofonie van de huizen op Steigereiland en de wens om de begane grond open en toegankelijk te laten zijn, en de verdieping juist gesloten en privaat te houden, hebben geleid tot een ingetogen huis van ruwe steigerdelen met een transparante begane grond.

In het kloppend hart van de woning; de muziekkamer in het middendeel van de begane grond, draait alles om muziek. Alle zichtlijnen komen hier samen. Een vide en een omloop op de verdieping staan wat zicht en geluid betreft direct in contact met deze plek waar met liefde gemusiceerd wordt en de huisconcerten plaatsvinden. (ARCAM/BU)