Woonhuis Orlow


 
Apollolaan 141
Amsterdam
Hein Salomonson
familie Orlow
Tram 5-16-24
Joost Meuwissen, 'Venetian Buildings', Wiederhall no 15, p. 52-53; H. Salomonson, 'Woonhuis aan de Apollolaan te Amsterdam' Bouwkundig Weekblad no. 5 (1961), p. 104-106.
1961
Wonen
 

Villa in Amsterdam-Zuid

De locatie van deze door Hein Salomonson (1910-1994) ontworpen villa, op de hoek van twee kruisende assen, werd door de opdrachtgevers zelf gekozen. De villa bestaat uit twee woonlagen waarbij het wonen plaatsvindt op de eerste verdieping en de dienstruimten op de begane grond zijn gesitueerd.

De dienstruimten liggen terug ten opzichte van de woonverdieping. De woonlaag rust op zuilen en lijkt te zweven. Het is een hoofdopzet die doet denken aan Le Corbusier’s Villa Savoye in Frankrijk. Vouwwanden geven de woonverdieping een vrij in te delen plattegrond. Het terras met uitzicht over het plein, in combinatie met het gebruik van veel glas, werd door de architect ingezet om de relatie tussen het interieur en het exterieur benadrukken. Salomonson streefde in de circa 200 projecten die hij vanaf 1934 realiseerde naar eenheid in het totale plan, wat zich uitte in een perfectie tot in het detail. Vaak citeerde Salomonson een uitspraak van Goethe: ‘Der liebe Gott wohnt im Detail’.

Bij een recente verbouwing is de buitentrap, die het terras met de tuin verbond, verwijderd. Ook werd een gedeelte van de glaswand dichtgezet. (ARCAM/Bu)