Woonhuis Steigereiland


 
Jan Olphert Vaillantlaan 43
Steigereiland, IJburg
Amsterdam
Paul Diederen
diederendirrix
Particuliere opdrachtgever
BAM Utiliteitsbouw
Tram 26, stop Steigereiland
2007
Wonen

Woonhuis Jan Olphert Vaillantlaan

Bij de bouw van IJburg is op het Steigereiland ruimte gecreĆ«erd voor particulier opdrachtgeverschap. De Jan Olphert Vaillantlaan is zo’n straat waar toekomstige bewoners zelf of met hulp van een zelfgekozen architect welstandsvrij hun woning kunnen ontwerpen.

Omdat dat vanzelfsprekend leidde tot een grote diversiteit aan gevels, is op nummer 43 gekozen voor een helder en rustig gevelontwerp. De entree op de begane grond ligt iets terug ten opzichte van de buitenkant en wordt gevormd door grote houten deuren in een matglazen wand. Hierboven is een raam aangebracht dat de hele breedte van de kavel beslaat. Ter hoogte van de slaapverdieping zijn, eveneens over de volle breedte van het huis, ramen aangebracht die van een kleiner formaat zijn.
Voor het overige bestaat de gevel uit betonnen elementen die zijn voorzien van een zwarte coating. Bij binnenkomst is vanuit de entreehal de achtertuin al te zien door de open keuken en de eetkamer. Deze eetkamer is vier meter hoog en staat visueel in verbinding met de aan de straatzijde gelegen woonkamer. De twee daarboven gelegen verdiepingen herbergen de slaapkamers en een badkamer. Op de bovenste laag bevindt zich een sauna en is een dakterras aangelegd. Langs de trappen, die de verschillende ruimtes ontsluiten, is een kastenwand gemaakt die doorloopt over alle verdiepingen en hierdoor de verschillende lagen visueel met elkaar verbindt. (ARCAM)