XS Arcam Market #3: Light Architecture


In het kader van het Amsterdam Light Festival organiseert Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam in samenwerking met XS Architecture de tentoonstelling XS Arcam Market #3: Light Architecture. Deze derde editie van de XS Arcam Markets is geheel gewijd aan de relatie tussen architectuur en licht, verbeeld in de vorm van lichtkunst, lichtobjecten en lampen.

Juicy Lights Titia Ex 5

Titia Ex, Juicy Lights, 2015

Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam en XS Architecture, designplatform voor ‘collectible architecture’, organiseren na twee succesvolle edities in 2014 voor de derde keer de XS Arcam Market. Hiermee wordt aandacht besteed aan andere vormen van architectuur, namelijk architectuur die klein, licht en bewegelijk is. Daarnaast zijn vele werken ook te koop. XS Arcam Market #1 stond in het teken van design door architecten; #2 ging over architectuur en textiel en met #3 besteden we nu aandacht aan het thema licht en architectuur.

Licht en architectuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en gaan op vele manieren bijzondere interacties aan. Die diversiteit wordt zichtbaar in de inzendingen van de open oproep, waaraan zowel architecten als kunstenaars en ontwerpers gehoor hebben gegeven. Van de ruim zeventig inzendingen is een twintigtal deelnemers geselecteerd uit binnen- en buitenland.

Atelier_Wouterszoon_hutjeglow-10_small

Atelier Wouterszoon i.sm. Jan van Vlerken, Huis zonder nummer. Foto: Raf Gorissen

Op basis van de vele bijzondere ingezonden lichtobjecten wordt een spannende ‘lichtgevende tentoonstelling’ opgebouwd, bestaande uit vier afzonderlijke delen:
1. Beeldend kunstenaars Titia Ex en Giny Vos tonen grote publieke lichtkunstwerken die hangen voor de glazen gevel aan het Oosterdok, zichtbaar vanaf het water en langsvarende boten
2. Voor de glazen wand aan de straatzijde staat een ‘lichthuis’ van Atelier Wouterszoon in samenwerking met Jan van Vlerken.
3. Midden in de expositieruimte hangt een groot platform waarop diverse lichtobjecten en lampen getoond worden die samen de ‘zwevende lichtstad’ vormen. Met onder meer ontwerpen van Next Architects, Rein Jansma/ZJA en Harry Morgan.
4. Aan de zwarte wand van de expositieruimte hangen lichtkunstwerken en lampen, onder meer van Arnout Meijer en Ward Wijnant.

De deelnemers aan de tentoonstelling zijn:
Titia Ex – Giny Vos – Atelier Wouterszoon i.s.m. Jan van Vlerken – Chris van den Broeke – Arnout Meijer – Ward Wijnant – Archiattack – Benwirth Licht – Paul Baartmans – Henk de Haan – Rudy Davi – Joost van Santen – Elisabeth van Dusseldorp – Mike Korth & Walter van Broekhuizen – Harry Morgan – Next Architects – Roger Moerdijk – Sabine Marcelis – Rein Jansma/ZJA – Renate Vos – Bart Verschoor – Architects of Air.

Opening
Op zaterdag 28 november wordt de expositie om 16.00 uur geopend bij Arcam. U bent van harte welkom om hier bij aanwezig te zijn.
Laat weten of u komt, RSVP via ons Facebook event


Gerelateerd

Nieuw werk te koop in XS Arcam Market

Expositie : Nieuws

Licht en architectuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en gaan op vele manieren bijzondere interacties aan. Die diversiteit wordt...