XS ARCAM MARKET


In aanloop naar de nieuwe Arcam-Galerie, organiseert Arcam in samenwerking met Cityscapes Gallery in het weekend van 30 Mei – 02 Juni de eerste XS ARCAM MARKET, een tentoonstelling over de architect als productontwerper.

De economische veranderingen dwingen architecten om hun professie opnieuw uit te vinden. Op zoek naar nieuwe rollen en betekenissen richten architecten zich in toenemende mate op kleinschalige projecten en producten die zij zelf kunnen ontwikkelen en maken. Hoewel getraind om te denken op een groot schaalniveau, weten architecten hun ideeën opmerkelijk goed tot uitdrukking te brengen in kleinschalige objecten en producten. We herinneren ons de meesters van de moderne architectuur Mies van der Rohe, Le Corbusier, Rietveld – misschien wel beter vanwege hun stoelen dan vanwege hun gebouwen.

Op de XS ARCAM MARKET tonen we cross-over producten van diverse architecten in samenhang met modellen van grootschalige bouwprojecten. De producten variëren van gebruiksvoorwerpen zoals stoelen, lampen en bestek tot studiemodellen en autonome kunstwerken.

DEELNEMERS
Bjarne Mastenbroek/SeARCH, Ben van Berkel/UN Studio, DUS Architects, Fraaiheid, Freyke Hartemink, Jarrik Ouburg, MVRDV, NEXT Architects, NL Architects, Rein Jansma/ZJA, Studio NuyvanNoord, SUPERUSE Studio’s, Tom Frantzen, Wiel Arets/WAA, Yushi Uehara/Zero Degree Architecture.

PROGRAMMA

Vrijdag 30 mei 17.00 – 19.00 uur – Lancering XS ARCHITECTURE Website
Tijdens de opening van de XS ARCAM MARKET op vrijdag 30 Mei wordt de XS ARCHITECTURE Website gelanceerd. XS ARCHITECTURE.COM is een nieuw cross-over design platform dat een brug slaat tussen de werelden van architectuur, kunst en design. De website bestaat uit een shop en een blog waar interessante architectonische producten, projecten en manifestaties worden besproken.

Zaterdag 31 mei 14.00 – 16.00 uur – PRODUCTS WITH A STORY
Deelnemende architecten houden presentaties over hun ontwerp-producten. Er worden demonstraties gegeven waarin de ontwerpers laten zien hoe bepaalde producten werken en het verhaal vertellen achter de tentoongestelde ontwerpen.

Zondag 01 juni 14.00 – 16.00 uur – Aftrap Open Call TEXTILE ARCHITECTURE.]
Zondag 01 Juni is de aftrap van TEXTILE ARCHITECTURE. ARCAM en XS ARCHITECTURE nodigen architecten, kunstenaars en vormgevers uit om producten, plannen en prototypes in te dienen voor TEXTILE ARCHITECTURE. Alles is mogelijk, van kleding en tassen tot tafellakens, gordijnen en behang. De resultaten van de Open Call zullen worden getoond op de tweede XS ARCAM MARKET die in Oktober 2014 gehouden wordt. De interessantste producten worden opgenomen in de collecties van de ARCAM Galerie en/of XS ARCHITECTURE.

Over de nieuwe Arcam Galerie
De nieuwe Arcam Galerie begeeft zich op het grensvlak van architectuur en kunst. Architecten tonen objecten, schetsen en bouwornamenten. Kunstenaars tonen werk dat is geïnspireerd door architectuur. Fotografen presenteren architectuurfoto’s. De collectie zal wisselen en er zullen regelmatig presentaties en openingen zijn van nieuwe ontwerpen en ontwerpers. Bezoek de nieuwe galerie vanaf 21 juni!